Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος πρέπει να τεθεί σε πλήρη αλλά σταδιακή εφαρμογή δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΟΒΕ.

 • «Χωρίς ένα θεσμικό πλαίσιο που δουλεύει δεν μπορούμε να μειώσουμε τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια του θεσμικού πλαισίου είναι να δουλεύει το Πτωχευτικό. Μας έχει ταλαιπωρήσει ο Νόμος Κατσέλη, μπορώ να πω μια λίστα νομοθετημάτων που δεν είχαν τύχη.
 • Επικροτούμε την προσπάθεια ως αναγκαία. Όταν δεν υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις η μόνη λύση είναι το Πτωχευτικό. Ήταν εξαρχής επείγον, γιατί όλες οι τράπεζες δοκιμάζουν να μειώσουν τα ‘κόκκινα’ δάνεια, πουλάμε σε servicers, εάν δεν υπάρχει η διέξοδος του Πτωχευτικού δεν θα πάρει κανείς αυτά τα δάνεια»

 Αμέσως μετά ο κ. Μυλωνάς εξήγησε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει το τραπεζικό σύστημα: 

 • «Έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό γιατί το Eurogroup το έβαλε και στις προτεραιότητες του προγράμματος. Θα ήθελαν να δουν βελτιώσεις και υλοποίησης του νέου Νόμου τους επόμενους μήνες. Αυτός λύνει πολλά προβλήματα, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί. Στο παρελθόν έχουμε περάσει Νόμους, αλλά στην υλοποίηση έχουμε παιδευτεί. Για παράδειγμα, εάν ο Νόμος Κατσέλη είχε εφαρμοστεί στη Σουηδία ή στην Αυστρία θα ήταν ένας πολύ καλός Νόμος. Στα… χαρτιά είναι μία χαρά. ‘Κολλάει’ γιατί δεν είναι συμβατός με το θεσμικό πλαίσιο της χώρας και τα Πρωτοδικεία δεν θα μπορούσαν να αντέξουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν περίπου 7 ροές εργασιών:

 1. Έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη. Να ξέρει, δηλαδή, ότι έχει πρόβλημα. Πρέπει να συνδεθούν τα συστήματα του κράτους και των τραπεζών
 2. Διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού
 3. Διαδικασία επιδότησης καταβολών δόσης, εάν γίνει μία ρύθμιση να υπάρχει επιδότηση
 4. Διαδικασία εξυγίανσης
 5. Διαδικασία πτώχευσης μικρού και μεγάλου αντικειμένου
 6. Φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης
 • «Για να εφαρμοστούν αυτοί οι Νόμοι χρειάζονται περίπου 50 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Όλο το “ζουμί” συνήθως είναι στις λεπτομέρειες αυτών των αποφάσεων. Εάν αυτές δεν είναι συμβατές μεταξύ τους έχουμε πρόβλημα και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Νόμο εάν δεν ξέρουμε τι θα λένε.
 • Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σχεδόν τις μισές, αλλά πρέπει να βγουν και οι υπόλοιπες.
 • Τα συστήματα πρέπει να “μιλούν” μεταξύ τους, ο αλγόριθμος για τον εξωδικαστικό δεν έχει ετοιμαστεί. Θα πρέπει να είναι ένας δίκαιος αλγόριθμος που μοιράζει την χασούρα μεταξύ τραπεζών, δημοσίου και άλλων πιστωτών». 

Το συμπέρασμα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής ήταν σαφές:

 • «Χρειαζόμαστε τους όρους του παιχνιδιού μέχρι να εφαρμοστεί, τι θα ισχύει την περίοδο της μετάβασης. Θα έχουμε ή όχι πλειστηριασμούς, τι θα γίνει με την κουλτούρα πληρωμών.
 • Προτείνω να συγκεντρωθούμε σε κάποιες προτεραιότητες, να δούμε ποια προλαβαίνουμε πρώτα, γιατί όλα μαζί δεν μπορούμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here