Την εκτίμηση πως ο αριθμός των ενεργών εταιρειών διαχείρισης αναμένεται να συρρικνωθεί σημαντικά λόγω του νέου πλαισίου κάνει ο ο κ. Γιώργος Παυλάτος, συνιδρυτής και Senior Partner της Octane Management Consultants.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο NPL Confidential, πλέον για να μπορεί ένας servicer να είναι compliant αυξάνονται σημαντικά οι οργανωτικές και λειτουργικές απαιτήσεις και άρα και το σταθερό κόστος της δραστηριότητας. «Περισσότερο επηρεασμένοι από αυτές τις αλλαγές είναι οι μικρότεροι παίκτες της αγοράς, οι οποίοι κατά κύριο λόγο εμφανίζουν κάποιου είδους εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τύπους δανείων – συχνότερα επιχειρηματικά, όπου μπορούν να λειτουργούν εκτός των περιορισμών του Κώδικα Δεοντολογίας και λοιπών διατάξεων για την προστασία των καταναλωτών», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Καθώς οι προβλέψεις του νέου κανονιστικού πλαισίου εφαρμόζονται οριζόντια, ανεξαρτήτως του εύρους / βάθους της δραστηριότητας, οι παίκτες αυτοί θα πρέπει να επενδύσουν σε συστήματα, στελέχωση και διαδικασίες που δεν ήταν μέχρι τώρα απαραίτητες για την ουσιαστική λειτουργία τους, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος compliance και καθιστώντας λιγότερο ή εντελώς μη βιώσιμη τη λειτουργία τους».
Όπως σημειώνει, η συρρίκνωση θα προέλθει, τόσο από τους παίκτες που δεν έχουν αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο (εκτιμώνται σε περίπου έξι με επτά), κάποιοι εκ των οποίων ενδεχομένως δεν θα επιδιώξουν την εκ νέου αδειοδότηση τους, όσο και από παίκτες που θα αξιολογήσουν το κόστος compliance με το νέο πλαίσιο ως μη συμφέρον σε σχέση με το μέγεθος των δραστηριοτήτων τους, θα αναθέσουν τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους σε κάποιο άλλο παίκτη και δεν θα αδειοδοτηθούν εκ νέου. Επίσης, πιθανή είναι και η στρατηγική συνεργασία μικρότερων servicers, συνδυάζοντας τα χαρτοφυλάκια υπό διαχείριση κάτω από μία εταιρική ‘στέγη’ για την επίτευξη συνεργιών κόστους. Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε μία αρκετά πιο συγκεντρωμένη αγορά, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση ισχύος των τριών (+1) μεγάλων παικτών».