Μειώνεται με εντυπωσιακή ταχύτητα, το ποσοστό Ευρωπαίων οι οποίοι επιθυμούν η χώρα τους να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας το παράδειγμα του Brexit.

Σύμφωνα µε πανευρωπαϊκή μελέτη βρετανικού πανεπιστημίου ο αριθμός των Ευρωπαίων που θα ήθελαν αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ μειώνεται θεαματικά.

Η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Έρευνα (ESS), που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Σίτι του Λονδίνου, έδειξε ότι οι ερωτηθέντες Ευρωπαίοι πολίτες είχαν λιγότερες πιθανότητες να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ένωση σε περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως στη Βρετανία το 2016.

Σύμφωνα µε δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, η τάση αυτή καταγράφηκε, µε κάποιες αποκλίσεις, σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Τη μεγαλύτερη μείωση ποσοστού οπαδών ενός Finexit (την έξοδο της Φινλανδίας από την Ε.Ε.) κατέγραψε η Φινλανδία, όπου 28,6% των ερωτηθέντων υποστήριζαν το 2016-17 ότι επιθυμούσαν η χώρα τους να βγει από την Ένωση.

Στην έρευνα του 2020-22, μόλις 15,4% των Φιλανδών δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν η χώρα τους να βρισκόταν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχώρηση της τάξης του 13,2%.

Αντίστοιχες εντυπωσιακές μετατοπίσεις της κοινής γνώμης στο θέμα της εξόδου από την Ε.Ε. μεταξύ 2016 και 2022 σημειώθηκαν σύμφωνα µε την έρευνα και στην Ολλανδία (υποχώρηση του ποσοστού υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. κατά 9,5 ποσοστιαίες μονάδες), στην Πορτογαλία (μείωση 9,1%), στην Αυστρία (8,5%) και στη Γαλλία (8,3%), ενώ μικρότερη –αλλά στατιστικά ουσιώδη– μείωση κατέγραψε το ποσοστό στην Ουγγαρία (5,8%), στην Ισπανία και στη Σουηδία (4,6%) και στη Γερμανία (2,6%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ