Αν πρόκειται να ταξιδέψετε με αυτοκίνητο τις επόμενες εορταστικές μέρες, καλό είναι να μεριμνήσετε για ν’ αποφύγετε αναίτιες ταλαιπωρίες. 

Του Τάκη Πουρναράκη

Η άρτια κατάσταση του οχήματός μας παίζει κομβικό ρόλο στην ασφάλεια και στην άνεση του ταξιδιού. Πριν φύγετε για τις πασχαλινές σας διακοπές κάντε έναν τεχνικό έλεγχο στο όχημά σας. Μπορείτε και μόνοι σας αν θέλετε, σημειώστε όμως ότι πολλές εταιρείες όπως π.χ. η Fiat και η Peugeot προσφέρουν δωρεάν τεχνικό έλεγχο αυτή την εποχή. 

Mechanic using laptop on car at the repair garage

Ρίξτε λοιπόν μια ματιά περιμετρικά στα ελαστικά σας. Αν π.χ. έχει μπει ένα μικρό καρφί στο σκελετό και λόγω χαμηλού φορτίου/χαμηλών ταχυτήτων δεν γίνεται αντιληπτό κατά την κίνηση στην πόλη είναι εξαιρετικά πιθανό υπό υψηλό φορτίο/υψηλή ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο, να προκαλέσει απώλεια αέρα. Αυτό μπορεί ν’ αποβεί επικίνδυνο αν υποχρεωθείτε να σταματήσετε έκτακτα και σίγουρο θα οδηγήσει σε έξοδα και μεγάλη ταλαιπωρία. Σκεφτείτε να χρειαστεί ν’ αδειάσετε όλο το χώρο αποσκευών στο δρόμο για να βγάλετε τη ρεζέρβα. Βάλτε αέρα στη ρεζέρβα πριν ξεκινήσετε. Προσθέστε αέρα στα ελαστικά αφού θα φορτώσετε το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή. Πάντα ο έλεγχος πίεσης των ελαστικών γίνεται με κρύα τα ελαστικά. Τέλος αν τα ελαστικά σας χρειάζονται αλλαγή, μην το σκέφτεστε, αλλάξτε τα!

Δείτε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων καθώς μια βροχή σίγουρα θα πέσει και τα έντομα παραμένουν ενοχλητικά ακόμη και μετά το θάνατό τους. Προσθέστε υγρό στο πλυστικό δοχείο. 

Ελέγξτε την μπαταρία του αυτοκινήτου. Πρέπει ν’ αλλάζει κάθε 3-4 χρόνια αν έχει περάσει ο καιρός αλλάξτε την. Αν σας αφήσει στο χωριό, έξοδα και ταλαιπωρία θα σας χαλάσουν τη διάθεση.

Ελέγξτε όλες τις λάμπες φώτων μπρος πίσω και αντικαταστήστε τυχόν καμένες. Είναι κομβικής σημασίας να είστε ορατοί. 

Επικαιροποιήστε το κουτί πρώτων βοηθειών σιγουρευτείτε ότι είναι στη θέση τους το τρίγωνο και ο πυροσβεστήρας. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αλοιφή για τσιμπήματα εντόμων. Ως οδηγός δεν αντιδρούμε ποτέ υπέρμετρα στην απειλή εντόμου. Ένα τσίμπημα είναι αμελητέα ποσότητα σε σύγκριση μ’ ένα ατύχημα. 

Δείτε τη στάθμη λαδιού, υγρών φρένων, αντιψυκτικού και το πάχος που απομένει στα τακάκια.

Καθαρίστε το εσωτερικό του αυτοκινήτου, η ένταση που προκαλεί ένας βρώμικος χώρος μεταφέρεται στους επιβαίνοντες και τον οδηγό. 

Προγραμματίστε το ταξίδι σας χωρίς πίεση χρόνου. Μην φορτώνεται υπέρμετρα το αυτοκίνητο ή ανομοιόμορφα. Προγραμματίστε στάσεις ανά 90 λεπτά δε σας περιμένει κανείς με καρό σημαία στο χωριό. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μην τσακώνεστε, μην χρησιμοποιείτε το κινητό ενόσω οδηγείται και μην επιτρέπεται να σας αποσπούν την προσοχή. Αν παρόλα αυτά χρειαστεί να σταματήσετε έκτακτα στον αυτοκινητόδρομο πρώτα απ’ όλα πρέπει να απομακρυνθείτε και εσείς και οι υπόλοιποι επιβάτες του οχήματος από το κατάστρωμα του δρόμου. Μετά και αφού έχετε δει ότι δεν κινδυνεύετε βάζετε το τρίγωνο σε απόσταση 200m και μετά τηλεφωνείτε για βοήθεια. Μην ταξιδεύετε κουρασμένοι, υπό την επήρεια φαρμάκων ή αλκοόλ. Μην επιτρέπετε στο συναίσθημα ν’ επηρεάζει την οδήγησή σας. Να σέβεστε τα όρια ταχύτητας των αυτοκινητόδρομων και να μην μπαίνετε στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης: Λόγω ύπαρξής της είναι για να εξυπηρετήσει το έκτακτο και όχι την ματαιοδοξία σας. Διευκολύνετε αυτόν που επιχειρεί προσπέρασμα. Μην βραδύνετε αναίτια στην αριστερή λωρίδα, μην τρέχετε αλόγιστα. Η βέλτιστη διαχείριση της χημικής ενέργειας του καυσίμου από το αυτοκίνητό σας γίνεται στα 120-130km/h. Ακολουθήστε αυτή την ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο.  Στον επαρχιακό δρόμο θυμηθείτε ότι η συμπεριφορά του αυτοκινήτου αλλάζει όταν είναι φορτωμένο. Επίσης σε κάθε περίπτωση αντιπαράθεσης με ντόπιο να θυμάστε ότι έχει πάντα δίκιο…

Καλό Πάσχα και καλή επιστροφή!