του Λουκά Παπαϊωάννου

Η επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών στις αμερικάνικες αγορές,  βοηθά το σύνολο σχεδόν των χρηματιστηριακών αγορών να διατηρούν την ανοδική τους τάση, μηδέ εξαιρουμένης και της Ελληνικής αγοράς, που έχει πρόσθετους λόγους για αυτό.

Η εξομάλυνση της κατάστασης στον Περσικό κόλπο, η υπογραφή της 1ης φάσης της Σίνο- Αμερικανικής εμπορικής συμφωνίας, αλλά και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, συντηρούν την ανοδικότητα των αγορών αγνοώντας & υποτιμώντας τους ελλοχεύοντες κινδύνους, αλλά και τις σοβαρές αρνητικές τεχνικές αποκλίσεις των ημερήσιων διαγραμμάτων.

  • Όσο συνεχίζεται η διάθεση ανάληψης ρίσκου με τεράστιες ενέσεις ρευστότητας και η  έντονη ανοδικότητα στην τάση ακολουθούμε το party, γνωρίζοντας όμως ότι είμαστε κοντά στην λήξη του.

Η έναρξη της δίκης για την παραπομπή του Προέδρου Trump, αλλά και η αντίδρασή του στην διαδικασία ενέχει ψήγματα κινδύνου που και αυτά όμως προς το παρόν αγνοούνται από τις αγορές..

Ειδικά για την Ελληνική οικονομία οι θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά & οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων, συντηρούν την ανοδική κίνηση της κεφαλαιαγοράς.

  • Παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για διάφορα θέματα, αλλά & την προκλητικά εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, οι «Ταύροι» διατηρούν την πρωτοβουλία κινήσεων και εκτιμούμε ότι θα συνεχίζουν να την διατηρούν  (με μικρά διαλείμματα) όλο το 1ο τρίμηνο, αν δεν προκύψουν έκτακτες καταστάσεις..

Οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, χαμηλότερα ακόμα και από τα Ιταλικά. Η  ανακοίνωση του προγράμματος δανεισμού της χώρας για το 2020 και η επικείμενη 1η έκδοση για φέτος, εκτιμούμε ότι θα διατηρήσουν το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά Ελληνικού κρατικού χρέους.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά την σημερινή πίεση στον ΟΠΑΠ (14% συναλλαγών), λόγω της αποκοπής του  υψηλού μερίσματος & της μεγάλης συμμετοχής στους βασικούς δείκτες, κράτησε το θετικό πρόσημο. Παρά την μείωση του όγκου συναλλαγών, η θετική σχέση ανοδικών(68)/ καθοδικών(34) τίτλων,  υποβοήθησε στο φλερτ  για την επίτευξη νέων υψηλών έτους σε βασικούς δείκτες.

Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης  οριοθετούνται στις 917 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις  907, 900 & 862 μονάδες.  Έγκυρη ημερήσια διάσπαση των 930 οριοθετεί υψηλότερους στόχους στα επίπεδα των 940 & 970 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 2305 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2.282, 2.260 & 2.236 μονάδες. Ημερήσια διάσπαση των 2325 μονάδων, οδηγεί στους επόμενους επιθυμητούς τεχνικούς στόχους των 2.360 & 2.385 μονάδων.

 

{Ο κ. Λουκάς Παπαϊωάννου είναι χρηματιστηριακός αναλυτής στην FAST FINANCE A.E.Π.Ε.Υ.}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here