Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην κορυφή της ΕΚΤ, προκαλεί ενθουσιασμό στους επενδυτές, με συνέπεια να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών και μάλιστα ειδικά της περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή η αγορά- σε ένα περιβάλλον γενικής ευρωπαϊκής αισιοδοξίας- φαίνεται να προεξοφλεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την εκλογή νέας, φιλοεπενδυτικής και με αναπτυξιακή στρατηγική κυβέρνησης, με συνέπεια το Χρηματιστήριο πλέον να πλησιάζει τις 900 μονάδες και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να πέφτουν δραματικά.

Έτσι, όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και στην Γαλλία- όπου οι αποδόσεις καταγράφουν νέο χαμηλό ρεκόρ, στο μείον 0,09% – και την Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς βελγικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Η ερμηνεία έχει να κάνει με τις απόψεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αφού οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν πάντα υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης και ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ της πολιτικής του Μάριο Ντράγκι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here