Γεώργιος Τσέλιος, Γενικός Διευθυντής-Υπεύθυνος Asset Management, MSc., Depolas Investment Services
Έχουν περάσει ήδη 35 χρόνια από την ψήφιση του ιστορικού Νόμου 1806/88, ο οποίος καθιέρωσε, μεταξύ άλλων πρωτοποριακών για την εποχή αλλαγών, τον θεσμό της Ανώνυμης Χρηματιστηριακής Εταιρείας (ΑΧΕ), και 6 χρόνια από την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας MIFID II με τον Νόμο 4514/2018, ο οποίος ολοκλήρωσε και εκσυγχρόνισε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ανώνυμων Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ).
Σήμερα, δραστηριοποιούνται στην ελληνική κεφαλαιαγορά 40 ΑΧΕΠΕΥ, 10 ΑΕΠΕΥ και 13 remote members. Σύμφωνα με το αναβαθμισμένο θεσμικό πλαίσιο της MIFID II, οι ΑΧΕΠΕΥ μπορούν να παρέχουν όλο το φάσμα των σύγχρονων επενδυτικών υπηρεσιών, όπως:
Λήψη, διαβίβαση και εκτέλεση χρηματιστηριακών εντολών
Ειδική διαπραγμάτευση (Market Making) και διαπραγμάτευση για ίδιο λογαριασμό (Own Account Trading)
Παροχή πιστώσεων για διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών (Margin Accounts)
Διαχείριση χαρτοφυλακίων και παροχή επενδυτικών συμβουλών
Τοποθέτηση χρηματοπιστωτικών μέσων με ή χωρίς δέσμευση ανάληψης, η γνωστή σε όλους υπηρεσία αναδόχου
Υπηρεσίες συμβούλου αναδοχής
Παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις
Θεματοφυλακή χρηματοπιστωτικών μέσων
Υπηρεσίες ξένου συναλλάγματος, εφόσον συνδέονται με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών
Λειτουργία πολυμερούς μηχανισμού διαπραγμάτευσης (ΠΔΜ)
Λόγω της πολυπλοκότητας και των ιδιαιτεροτήτων που συνεπάγεται η ορθή κάλυψη των διαφορετικών αναγκών και των επενδυτικών στόχων κάθε επενδυτή, οι ΑΧΕΠΕΥ που έχουν καταφέρει σε βάθος χρόνου να ξεχωρίσουν έναντι του ανταγωνισμού είναι αυτές που έχουν πετύχει να παρέχουν όλο το εύρος των επενδυτικών υπηρεσιών με επάρκεια και ικανοποιητική τιμολόγηση. Επίσης, ιδιαίτερα κρίσιμοι τομείς για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των ΑΧΕΠΕΥ είναι η λειτουργία εξειδικευμένων τμημάτων ανάλυσης και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Βεβαίως, σημαντικό έσοδο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες παραμένει ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών από εγχώριους και ξένους επενδυτές. Στον τομέα αυτό, τα τελευταία έτη, έχουν εισέλθει και τα απομακρυσμένα μέλη (remote members) του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τα οποία διεκδικούν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου συναλλαγών που διενεργούν για λογαριασμό των ξένων τελικών πελατών τους.
Η πλέον ενδεδειγμένη στρατηγική από πλευράς των εγχώριων ΑΧΕΠΕΥ για την επιτυχή συνέχιση της λειτουργίας τους είναι η προσπάθεια παροχής ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πακέτου επενδυτικών υπηρεσιών, με ανταγωνιστικό σταθερό κόστος παροχής υπηρεσιών, η επέκταση στις διεθνείς αγορές και η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς για την προώθηση της Μετοχικής Ιδέας και της εξωστρέφειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ