Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών δραστηριοτήτων έως την 18η Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα λειτουργήσουν το click away, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ.
  • Παραμένουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία.
  • Ανοιχτά θα είναι τα σχολεία για τα παιδιά του Δημοτικού όπως και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Στα συγκεκριμένα σχολεία θα ισχύουν οι αυστηρές οδηγίες του ΕΟΔΥ ενώ θα υπάρχει δυνατότητα όπου χρειάζεται για διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης και αποχώρησης ανά τάξη η τμήμα. Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται για δωρεάν τεστ κορονοϊού, κατά σειρά προτεραιότητας, στα 386 διαγνωστικά κέντρα

Οι ημερομηνίες άρσης των μέτρων μεταβάλλονται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

  • Υπό αυστηρούς όρους θα λειτουργήσουν τα Δικαστήρια ενώ στους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο καθεστώς (λειτουργίες χωρίς παρουσία πιστών).
  • Απαγορεύεται το κυνήγι και το ψάρεμα
  • Υποχρεωτική παραμένει η τηλεργασία στις επιχειρήσεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό

Όσον αφορά τα Δικαστήρια, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Πότε θα ανοίξει η αγορά

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, πρώτα αναμένεται να επανέλθει το click away και θα ακολουθήσει το άνοιγμα των κομμωτηρίων και άλλων δραστηριοτήτων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά και την ερχόμενη εβδομάδα, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια.

H πρώτη αντίδραση των Εμπόρων

Το λιανεμπόριο δε μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούληση δηλώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.
Μία ακόμα έκπληξη προέκυψε για τον κλάδο του λιανεμπορίου.
Είναι άξιο περιέργειας,  γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.
  • Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες.
  • H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος.
Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here