Της Κυρέλας Πέτρου

Το εγχείρημα ήταν δύσκολο και το στοίχημα μεγάλο για την διοίκηση της Παπαστράτος υπό τον κ. Χρήστο Χαρπαντίδη. Το ελληνικό εργοστάσιο της Philip Morris είχε να ανταγωνιστεί άλλα πολλά εργοστάσια του ομίλου που επιθυμούσαν διακαώς να παράξουν το νέο προϊόν, που θα αποτελέσει και το μέλλον του πολυεθνικού κολοσσού.

Το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Ελλάδα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπιστοσύνη που δείχνει ο όμιλος στην οντότητα Παπαστράτος, με την ιστορία των 87 χρόνων και στην ίδια τη χώρα. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International, χθες στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων της νέας μονάδας, επισημαίνοντας ότι κάποιες από τις άλλες χώρες ήταν πιο ελκυστικές, με πιο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα. Παρά τις πληγές που άνοιξε η οικονομική κρίση, έχει μεγάλη δυναμική» ανέφερε ο κ. Καλαντζόπουλος, τονίζοντας ότι «σήμερα βάζουμε την Ελλάδα στο κέντρο της καινοτομίας διεθνώς».

Επεσήμανε ωστόσο ότι σε αυτή την προσπάθεια -που επιφέρει βελτίωση στην υγεία των καπνιστών-, πρέπει να συμβάλλει και η πολιτεία με την δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου, που θα στρέφει τους καταναλωτές στα συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από τα συμβατικά τσιγάρα, σύμφωνα με έρευνες που έχει χρηματοδοτήσει η PMI.

————————————————————————————————–

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΙΣ INTELLIGENΤ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, Ο,ΤΙ ΨΙΘΥΡΟΥΣ ΑΚΟΥΜΕ, ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

————————————————————————————————–

Η νέα μονάδα, -που περιλαμβάνει την κατασκευή 3 νέων κτηρίων, την εγκατάσταση 2 νέων γραμμών επεξεργασίας καπνού και 10 νέων γραμμών παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού, παραγωγικής δυναμικότητα 20 δισεκ. θερμαινόμενων ράβδων καπνού ετησίως- αποτελεί μόλις την δεύτερη μονάδα της Philip Morris παγκοσμίως, που υιοθετεί τη νέα τεχνολογία Iqos. Ως εκ τούτου, θα πραγματοποιεί εξαγωγές σε ευρεία κλίμακα.

Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, αναφέρθηκε στη σημασία της επένδυσης για την ελληνική οικονομία σε επίπεδο εσόδων, εισροής συναλλάγματος, εισφορών, απασχόλησης και ενίσχυσης των καπνοπαραγωγών, τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια επένδυση -σταθμό για την ελληνική οικονομία».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Καλαντζόπουλος ανέφερε ότι η παραγωγή του νέου προϊόντος χρειάζεται διπλάσια επένδυση σε έκταση, μηχανολογικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, από ένα εργοστάσιο παραγωγής συμβατικών τσιγάρων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ως το 2025 η διείσδυση του Iqos θα φθάνει το 30%-40% στο σύνολο των καπνιστών παγκοσμίως.

Ιδαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη διαφοροποίησης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου διεθνώς, καθώς δεν υπάρχει νομοθεσία για τα συγκεκριμένα προϊόντα (θα ακολουθήσουν και νέα σύντομα). Στο πλαίσιο αυτό, η PMI έχει υποβάλλει αίτημα αναγνώρισης από το αμερικανικό FDA, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι θα είναι μια πολυετής διαδικασία.

Σημειώνεται ότι το προϊόν διατίθεται ήδη σε 38 χώρες και έχει επιλεγεί από 8 εκατ. καταναλωτές.

Σε ό,τι αφορά την επένδυση αναφέρεται συνοπτικά:

• Ύψος επένδυσης 300 εκατ. ευρώ

• Σκοπός επένδυσης: πλήρης μετατροπή του εργοστασίου το οποίο σταματά να παράγει τσιγάρα και θα παράγει αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού HEETS για το IQOS

· Πρόσληψη συνολικά 400 νέων εργαζομένων

• Παραγωγή: σε πλήρη λειτουργία 20 δισεκ. ράβδους καπνού/έτος | 10.000 ράβδους καπνού/λεπτό

• Εξαγωγές σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας

Το IQOS στην ελληνική αγορά

• Το IQOS ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016

• Αρχικά κυκλοφόρησε στην Αθήνα και από τον Μάρτιο του 2017 κυκλοφορεί και στην υπόλοιπη χώρα

• Σήμερα υπάρχουν 25 καταστήματα IQOS – 11 στην Αττική και τα υπόλοιπα σε άλλες πόλεις: Καλαμάτα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Βόλος, Λάρισα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Κοζάνη

• Το μερίδιο αγοράς του, τον Ιανουάριο 2018, ήταν 3,1%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ