Αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και την πορεία των ελληνικών τραπεζών είναι ο  γενικός διευθυντής και CFO της Alpha Bank Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου o οποίος έδωσε τρεις λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη και να δίνουν δάνεια και η καταγραφόμενη πιστωτική επιβράδυνση (κυρίως στο εξωτερικό), που είναι φυσιολογική ενδέχεται να μην επηρεάσει την Ελλάδα.

Μιλώντας σε πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών ο κ. Παπαγαρυφάλλου ανέφερε τους εξής λόγους για τους είναι θετικός:

-Η ελληνική οικονομία είναι μία ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα

-Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν και παραμένει μεγαλύτερη από των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών

-Τα κεφάλαια για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης αξιοποιούνται και μετατρέπονται σε επενδύσεις με 381 επενδυτικά σχέδια ύψους 12 δισ. ευρώ να έχουν «ανέβει» ήδη.

Η Alpha Bank είπε ο κ. Παπαγαρυφάλλου ηγείται της προσπάθειας αυτής και φέτος όπως και πέρυσι και χρηματοδοτεί μεγάλα έργα υποδομών όπως για παράδειγμα σε μεγάλους οδικούς άξονες. Η ανάγκη των επενδύσεων δεν έχει πάψει να υπάρξει πρόσθεσε κι αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν, ενώ οι επενδύσεις θα δημιουργήσουν ανάπτυξη.

Ο κ. Παπαγαρυφάλλου είπε ότι η επενδυτική βαθμίδα θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης  στη χώρα μας και επίσης θα μειώσει και το ρίσκο χώρας κάνοντας την ελληνική οικονομία πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Το κόστος χρηματοδότησης ειδικότερα, εντόπισε ως βασικό λόγο για τη μείωση της ζήτησης σε δάνεια κυρίως νοικοκυριών, γιατί όπως είπε στην Ελλάδα ο ρυθμός χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων δεν έχει ανακοπεί. «Δεν είναι παράλογο», είπε να μειώνεται αυτή την περίοδο η ζήτηση λόγω της αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Εντόπισε ως σημαντικό ζήτημα για το μέλλον και τις κρίσεις, το θέμα της ταχύτατης και ανεξέλεγκτης διάχυσης πληροφοριών στα κοινωνικά δίκτυα όπως και την άμεση μεταφορά κεφαλαίων με ψηφιακό τρόπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here