Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση από την ομάδα της Prom Racing για την κατασκευή του πρώτου της ηλεκτρικού αγωνιστικού μονοθέσιου παρακολουθήσαμε στο πλαίσιο του Auto Forum 2021 #auf21 από τους κ.κ. Ευστάθιο Πανουργιά, Αρχηγό Ομάδας, Prom Racing, Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, Υπεύθυνο Marketing, Prom Racing.

Ποια είναι όμως η Prom Racing και τι ακριβώς κάνει;

Η Prom Racing, που ιδρύθηκε πριν από περίπου 12 χρόνια, αποτελεί  μια ερευνητική ομάδα που μελετάει, σχεδιάζει και κατασκευάζει ένα αγωνιστικό μονοθέσιο, τύπου Formula, ειδικά σχεδιασμένο για να συμμετέχει στους διαγωνισμούς του Formula Student, κατά τη διάρκεια ενός (από το 2018) ή δύο ακαδημαϊκών ετών. Το Formula Student προσελκύει φοιτητικές ομάδες από πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Στα πλαίσια του θεσμού αυτού, φοιτητές με ενδιαφέρον προς το μηχανοκίνητο αθλητισμό, μπορούν να κάνουν πράξη το όραμα τους και να μελετήσουν σχετικά με την κατασκευή των μονοθεσίων. Έτσι, η Prom Racing αποτελείται από φοιτητές από διαφορετικά πανεπιστήμια και ειδικότητες, οι οποίοι έχουν ως στόχο την εκπλήρωση ενός κοινού στόχου: την κατασκευή ενός λειτουργικού κι ανταγωνιστικού μονοθεσίου. Κατόπιν, λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς του FS, σε διάφορες χώρες. Η φύση των διαγωνισμών είναι τέτοια, που απαιτεί δημιουργικότητα και πρωτοπορία από τους φοιτητές, έτσι ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί απέναντι στις καθιερωμένες ομάδες του θεσμού. Όπως σε όλους τους θεσμούς, έτσι και σε αυτόν του FS, υπάρχουν συγκεκριμένοι, τεχνικοί ή μη, κανονισμοί και περιορισμοί. Παρόλα αυτά, οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν σε ένα ευρύ φάσμα σχεδιαστικών ιδεών και προτάσεων, με αποτέλεσμα κάθε μονοθέσιο να είναι μοναδικό. Αυτό έχει καταφέρει και η Prom Racing μετά από 11 χρόνια εμπειρίας στους διαγωνισμούς. Κάθε αγωνιστικό της μονοθέσιο είναι μοναδικό και αποσπά πολλά βραβεία και διακρίσεις. Aξιοσημείωτο ότι το budget για την κατασκευή του P20 μονοθέσιου της ομάδας άγγιξε τις 100.000 ευρώ ενώ το 90% επί της συνολικής κατασκευής του στηρίχθηκε σε in-house manufacturing.

Χρονιές-ορόσημο για την Prom Racing

Τόσο το 2019 όσο και το 2020 αποτελούν ιδιαίτερα επιτυχημένες χρόνιες για την Prom Racing.

Το 2019 sυνεχίζοντας στο πλαίσιο μονοετούς πλάνου, συμμετείχε, με το τέταρτο αγωνιστικό της μονοθέσιο, στους τρεις πιο απαιτητικούς διαγωνισμούς του κόσμου, δηλαδή της Ουγγαρίας (10η θέση), της Αυστρίας (9η θέση) και της Γερμανίας (10η θέση), τερματίζοντας το Endurance σε δύο από αυτούς. Η ομάδα της Prom παρουσιάστηκε πιο έτοιμη από ποτέ, ενώ το μονοθέσιο αποδείχτηκε ταχύτατο, κατακτώντας την 4η και 6η θέση στο Autocross σε Ουγγαρία και Αυστρία, αντίστοιχα. Επίσης, κέρδισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ίδιας, αλλά και της Ελλάδας, την 1η θέση σε δυναμικό αγώνισμα. Πιο συγκεκριμένα, στην Ουγγαρία επικράτησε στο Skidpad, έναντι 30 ομάδων, ενώ για 0,02sec δεν κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ όλων των εποχών.

Τον Ιανουάριο του 2020 συμμετείχε στην καθιερωμένη διαδικασία των “Quiz”, και μάλιστα κατέκτησε  την 1η θέση παγκοσμίως στο “Quiz” για το Formula Student East. Επιπλέον, εξασφάλισε την συμμετοχή της και στους διαγωνισμούς Formula Student Austria και Formula Student Germany. Ωστόσο, η εξάπλωση της πανδημίας έφερε και την ακύρωση όλων των διαγωνισμών και για  μια περίοδο, λόγω της καραντίνας, σταμάτησε και η κατασκευή του μονοθέσιου. Η ομάδα της Prom Racing, ωστόσο, αποφάσισε να συμμετέχει το καλοκαίρι  στο Formula Student Online, τον πρώτο διαδικτυακό διαγωνισμό, γεγονός που αναδεικνύει «τα αντανακλαστικά» του θεσμού να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της εποχής. Εκεί, η ομάδα μας κατέκτησε την 6η θέση στη συνολική κατάταξη των στατικών αγωνισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, κατακτήσαμε την 6η θέση στο Business Plan, την 8η θέση στο Concept Design Challenge και την 11η θέση στο Engineering Design Event.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here