Στα υψηλά τριετίας πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι διαπραγματεύεται τις τελευταίες ώρες το πετρέλαιο brent στην αγορά του Λονδίνου, επιτείνοντας την αγωνία, καθώς οι τιμές στην ενέργεια έχουν πάρει την ανιούσα και απειλούν νοικοκυριά και την ανάπτυξη διεθνώς.

Το πετρέλαιο brent έχει επιστρέψει στα υψηλότερα επίπεδα τιμών του Σεπτεμβρίου 2018, με υψηλή τιμή ημέρας σήμερα κοντά στα 84 δολάρια. Το 2018 οι αγορές είχαν αντισταθεί και ακολούθησε πτώση η οποία αρχικά οδήγησε τις τιμές στα 50 δολάρια το βαρέλι και εν συνεχεία για όλο το 2019 σε διακύμανση μεταξύ 50 και 70 δολαρίων.

Ακολούθησε η πανδημία που βύθισε τις τιμές σε χαμηλά δεκαετίας και από πέρυσι το Μάρτιο η τιμή του brent έχει τετραπλασιαστεί. Οι τιμές του brent το 2019 και πριν την κήρυξη της πανδημίας δείχνουν ότι σε φάση ανάπτυξης υπάρχουν τιμές στα μεσαίο εύρος της διακύμανσης.

Αλλά η ανάκαμψη μετά την πανδημία οδήγησε σε μεγάλη ζήτηση, τα αποθέματα είχαν μειωθεί, η παραγωγή είχε πέσει και άργησε να προσαρμοστεί και η «τέλεια καταιγίδα» εξελίσσεται πλέον χωρίς εμπόδια, καθώς η τιμή στο αργό επηρεάζει και το φυσικό αέριο και δεν αποκλείεται στην πράξη να συμβαίνει πλέον και το αντίθετο, αφού ρόλο οδηγού στο ράλι των τιμών της ενέργειας, έχει πάρει τους τελευταίους μήνες το φυσικό αέριο.

Το 2018 το ράλι του brent είχε σταματήσει σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Εάν δεν σταματήσει σε αυτή τη ζώνη τιμών οι εξελίξεις θα είναι πολύ δυσάρεστες, καθώς στην αγορά του πετρελαίου έχουν μπει από καιρό κερδοσκόποι και εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις, την ανοδική τάση και το γεγονός ότι έρχεται χειμώνας και η ζήτηση θα είναι ισχυρή.

Νίκος Κωτσικόπουλος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here