Στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας έγκριτων διεθνών μέσων βρίσκονται οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας. Τελευταία εκτενής αναφορά έγινε από το Bloomberg με αφορμή το placement για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής από το ΤΧΣ. Στο σχετικό άρθρο προτάσσεται η διαδικασία αποεπένδυσης του ελληνικού Δημοσίου από το εγχώριο banking, σημειώνοντας πως, μέσα σε μόλις 12 μήνες, η Ελλάδα (σ.σ. εννοεί το ΤΧΣ) πούλησε σχεδόν το υπόλοιπο της συμμετοχής του. Γίνεται αναφορά για τη διάθεση του 20% + 2% της Εθνικής, μέσω accelerated book building, για τα έσοδα ύψους 1 plus δισ. κ.λπ., στα μέσα Νοεμβρίου 2023, όπως και για τη διάθεση του 27% της Πειραιώς, στις αρχές Μαρτίου 2024. Επίσης, για τις προσφορές-«μαμούθ» δισεκατομμυρίων από ξένα funds, ενδεικτικές του ενδιαφέροντος των διαχειριστών για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του εγχώριου banking, τάση που, σταδιακά, εκτείνεται ευρύτερα στο ευρωπαϊκό. Είχε προηγηθεί επίσης, τον Νοέμβριο του 2023, η απόκτηση του 8,9% της Alpha Bank από την UniCredit.
Και μόνο η αναφορά/ανάδειξή τους από το Bloomberg αρκεί. Κυρίως όμως επειδή φαίνεται να λειτουργούν ως «σημεία αναφοράς» για διεργασίες που είναι σε εξέλιξη ευρύτερα στο ευρωπαϊκό σύστημα. Το Bloomberg αναφέρεται και στα έσοδα 3,5 δισ. που αποκτήθηκαν μέσω της σχετικής διαδικασίας (παρότι δεν γίνεται μνεία για τις υποαξίες που προέκυψαν από τις τιμές κτήσης και τις τιμές πώλησης), γιατί, από ό,τι φαίνεται, αρχίζει να αποκτά ευρωπαϊκή δυναμική.
Αν και ακόμη σε αρχικό στάδιο, είναι ήδη σε εξελικτική φάση, που, σύμφωνα με αναλυτές, θα ενταθεί το 2025. Το ενδιαφέρον είναι πως η διαδικασία της ενοποίησης ενεργοποιείται από τη βάση, από τα funds και τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα, εν τέλει από όσους έχουν συνειδητοποιήσει πως διέξοδος για την ευρωοικονομία θα δοθεί (εάν δοθεί) και μέσω της διαμόρφωσης μεγαλύτερων μεγεθών, ενιαίων πλατφορμών, κοινής εποπτείας των κεφαλαιαγορών, συναλλαγών-κυκλοφορίας χρήματος.
Από την Ολλανδία ξεκίνησε το εν εξελίξει εγχείρημα, με το Δημόσιο της χώρας να βάζει «πωλητήριο» για το 10,5% της ABN Amro. Στο 40,5% η μέχρι πρότινος συμμετοχή, μειώνεται στο 30%, με προοπτική περαιτέρω αποεπένδυσης, αποφέροντας περί το 1,4 δισ. ευρώ. Ήδη ανάλογοι σχεδιασμοί εκπονούνται κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία, με τις… ευλογίες της ΕΚΤ και την UniCredit να λειτουργεί ως «εμβρυουλκός» για το «σφικτό» γερμανικό σύστημα (θυμίζοντας ότι είναι κυρίως το Βερολίνο που εδώ και χρόνια αντιτίθεται σφόδρα σε κάθε λογική/έννοια ενοποίησης). Δεν είναι τυχαίο το ότι, σύμφωνα με αναλυτές, αυτά διαδραματίζονται σε μια περίοδο στην οποία, παράλληλα, «τρέχουν» εξελίξεις στην αγορά ευρω-ομολόγων.
Είναι κοινό μυστικό ότι η Κομισιόν εγκαινιάζει την Ενωσιακή Συμφωνία Επαναγοράς (repos) για τα ήδη κυκλοφορούντα eurobonds, δίνοντας ρόλο status sovereign στον εαυτό της. Με άλλα λόγια, η Κομισιόν, μέσω αυτής της ενωσιακής συμφωνίας repos, δηλαδή της νομιμοποίησης των συμβάσεων repos ευρωομολόγων, αφενός εγκαθιστά τα εν λόγω assets σε ένα δεύτερο επίπεδο μόχλευσης της αγοράς, αφετέρου δίνει στον εαυτό της τον ρόλο του sovereign εκδότη, όπως δηλαδή κάθε κυρίαρχος κρατικός εκδότης. Σε πρώτο χρόνο, το εγχείρημα της ενοποίησης θα κριθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο Commerzbank-UniCredit.
ΠΗΓΗ: ΧΡΗΜΑ WEEK