H Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας αποτελεί μία από τις κορυφαίες τράπεζες στην Ελλάδα όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση και τη συνολική απόδοση λειτουργίας, σύμφωνα με τη διαδικασία εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι ενεργό μέλος της FEBEA, της GABV και του EMN. Επίσης, συμμετέχει σε πολλά έργα που αφορούν τη χρηματοδότηση της κοινωνικής οικονομίας, της μικροχρηματοδότησης και της «έξυπνης» Γεωργίας. 

Απευθυνθήκαμε στον κ. Παναγιώτη Τουρναβίτη, διευθύνοντα σύμβουλο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, ο οποίος μας έδωσε τη χαρά μιας σύντομης συζήτησης μαζί του.

Κύριε Τουρναβίτη, θέλοντας να περιγράψουμε την πορεία σας στους αναγνώστες μας, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τη Συνεταιριστική Τράπεζα που είδε στην κρίση την ευκαιρία;

Αναντίρρητα ναι, αν σκεφτείτε ότι προ κρίσης η τράπεζά μας αριθμούσε μόλις ένα φυσικό κατάστημα, ενώ σήμερα ετοιμαζόμαστε για το έκτο, με ενεργητικό περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ, ετήσιο κέρδος 3 εκατομμύρια ευρώ και ROE, για το 2021, 14%. Και αυτό είναι κάτι που πετύχαμε με διαρκή προσπάθεια να στηρίξουμε την τοπική κοινωνία και αγορά, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μεν, αλλά με βασικό «όπλο» την ευελιξία μας, τη δυνατότητά μας να διαμορφώνουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία μας ακριβώς πάνω στις ατομικές ανάγκες εκείνων που τα έχουν ανάγκη.

Ακούγεται κλισέ, αλλά, και μόνο από τα στοιχεία που αναφέρατε, δεν θα μπορούσαμε να μη ρωτήσουμε το μυστικό της επιτυχίας σας…

Μυστικά επιτυχίας δεν πιστεύω πως υπάρχουν. Κάνουμε απλά τη δουλειά μας αθόρυβα, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, εκμεταλλευόμενοι πλήρως τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Το πρώτο μας πλεονέκτημα είναι η απόλυτη σύνδεσή μας με την αγορά που απευθυνόμαστε και η πολύ καλή γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των δυνατοτήτων των πελατών μας. Η τράπεζά μας ξεκίνησε πριν 30 σχεδόν χρόνια ως πρωτοβουλία του ίδιου του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας και συνεπώς δεν συμμεριζόμαστε απλά την επιχειρηματική ανάγκη, την αισθανόμαστε, την κατανοούμε μέσα από μια διαρκή αλληλεπίδραση με τα 13.000 μέλη μας και με το πελατολόγιό μας, που ξεπερνά τις 25.000 κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. 

Το δεύτερο πλεονέκτημά μας, στο οποίο μπορώ να σταθώ, είναι η ευελιξία μας, το μικρό από άποψη γραφειοκρατίας μέγεθός μας, που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά σε ταχύτητα αποφάσεων και ενεργειών, άρα και αποτελεσματικότητας. Δεν έχουμε μια φιλοσοφία one-size-fits-all στον σχεδιασμό των προϊόντων μας, αλλά απεναντίας μπορούμε να σχεδιάσουμε εξειδικευμένες λύσεις που ταιριάζουν απόλυτα στις ανάγκες των πελατών μας. 

Και, βέβαια, υπάρχει η διαρκής, καίρια και ουσιαστική δικτύωση και συνεργασία μας με σειρά Οργανισμών, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οργανισμών που μας τιμούν με την πολύχρονη συνεργασία τους και που μας δίνουν τη δυνατότητα μιας σταθερά επιτυχούς διαχείρισης του –χάρη στη διασπορά του– χαμηλού έως μεσαίου κινδύνου και στον σχεδιασμό κορυφαίων προϊόντων για τους ανθρώπους μας.

Και τώρα; Παγίωση όσων πετύχατε ή ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και δυναμική;

Στην αγορά, ο κανόνας είναι η αέναη κίνηση. Οι ίδιες οι ανάγκες εξελίσσονται, η ζωή αλλάζει. Κι αυτό αφορά εμάς ακόμη περισσότερο. Γιατί ο κόσμος μας, οι μικρές επιχειρήσεις, οι ιδιώτες-επιχειρηματίες και αγρότες δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε της ελάχιστης στασιμότητας, λόγω του διαρκώς αυξανόμενου ανταγωνισμού. Επομένως, ναι, στοχεύουμε να επεκτείνουμε τον τομέα δραστηριότητάς μας, κυρίως βέβαια μέσα από την αξιοποίηση της ψηφιακής πραγματικότητας, στην οποία και πιστεύουμε και επενδύουμε. Άλλωστε, αποτελεί πεποίθηση και στοίχημα για εμάς ότι υπάρχει ακόμα μεγάλο κενό πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις που μας αφορούν, ειδικά στην Περιφέρεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ