Κατά τη διάρκεια των μνημονίων οι κυβερνήσεις ψήφισαν πολλές μεταρρυθμίσεις. Δεν εφαρμόστηκαν όμως σωστά και το όφελος στην κοινωνία δεν είναι ακόμη αισθητό.
Η νέα επικαιροποιημένη έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) είχε ως αντικείμενο την αποτίμηση των επιπτώσεων συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Η έκθεση υπ’ αριθμόν 78 φέρει τον τίτλο: “Αξιολόγηση Επιλεγμένων Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων που Αφορούν στον Ανταγωνισμό και οι Επιπτώσεις τους σε Βασικά Οικονομικά Μεγέθη”.
- “Η επίπτωση της οικονομικής ύφεσης στην ελληνική οικονομία είναι τόσο καταλυτική, που δεν μας επιτρέπει να βασίσουμε τις ελπίδες επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας σε ένα πρόγραμμα που θα αποτελείται αποκλειστικά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απελευθέρωσης των αγορών”.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των μελετητών του ΚΕΠΕ, η θετική επίπτωση των μεταρρυθμίσεων θα γίνει αισθητή μόνον όταν λυθεί το μείζον μακροοικονομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και της ενεργού ζήτησης.
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους θεσμούς, έθεσε συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των οικονομικών δραστηριοτήτων και των αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων που πραγματεύεται η συγκεκριμένη έκθεση.
Τελικά, ως αποτέλεσμα αυτής της συνεννόησης, αποφασίστηκε να μελετηθούν:
(α) η αγορά άρτου
(β) η αγορά βρεφικού γάλακτος και συμπληρωμάτων διατροφής-βιταμινών, προϊόντων με ιδιαίτερη σημασία για τον καταναλωτή
(γ) οι προσφορές και εκπτώσεις που αφορούν ένα εύρος διαφορετικών προϊόντων και
(δ) η διακίνηση του τσιμέντου, ενός προϊόντος που αποτελεί βασική εισροή στην οικονομική δραστηριότητα των κατασκευών.
Η έκθεση ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στο υπουργείο τον Μάιο του 2016 και σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η επικαιροποίησή της.