Η Σουηδία κατατάσσεται στην 32η θέση όσον αφορά στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές του 2017, στην 16η θέση των ελληνικών εξαγωγικών προορισμών μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ και παράλληλα στη πρώτη θέση μαζί με τη Δανία μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και όσον αφορά στη πορεία των ελληνικών εξαγωγών για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, προκύπτει ότι η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 21.961,3 εκατ. ευρώ, έναντι 18.674,7 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2017, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,6%.
Ακολουθώντας τη γενικότερη αυτή αύξηση και οι εξαγωγές προς τη Σουηδία, αυξήθηκαν φθάνοντας κατά την ανωτέρω περίοδο του 2018 στα 150,5 εκ. ευρώ, έναντι 127,9 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2017, σημειώνοντας αύξηση κατά 22,6 εκ. ευρώ και ποσοστό αύξησης κατά 17,7%, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι εάν αυτοί οι ρυθμοί αύξησης διατηρηθούν στο πάνω από 10% κατά τους επόμενους 4 μήνες, τότε οι ελληνικές εξαγωγές στη Σουηδία θα υπερβούν για πρώτη φορά το φράγμα των 200 εκ. ευρώ/έτος.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το σύνολο του 2017 και περιλαμβάνονται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Στοκχόλμη, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017 ανήλθε στο ποσό των 28.832,0 εκατ. ευρώ, έναντι 25.463,5 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2016, παρουσιάζοντας αύξηση 13,2%.
Ακολουθώντας τη γενικότερη αυτή αύξηση και οι εξαγωγές προς τη Σουηδία, αυξήθηκαν φθάνοντας κατά το 2017 στα 192,8 εκ. ευρώ, έναντι 182,7 εκ. ευρώ του 2016, σημειώνοντας αύξηση κατά 9,9 εκ.ευρώ και ποσοστό αύξησης κατά 5,5% και μάλιστα υπερέβησαν για πρώτη φορά το φράγμα των 190 εκ. ευρώ.
Αναλυτικότερα όπως αναφέρεται στο έγγραφο και αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ., κατά την ίδια περίοδο, στο σύνολο σχεδόν των κυριότερα εξαγόμενων στη Σουηδία προϊόντων παρουσιάζεται σημαντική αύξηση.
Ιδιαίτερα όσον αφορά στο τομέα φρούτων/λαχανικών, τροφίμων/συσκευασμένων τροφίμων, σημειώνονται οι αυξήσεις κατά: 10% στα Τυριά, 4,5% στο Ελαιόλαδο, 80% στα Πεπόνια/Καρπούζια, 11% στα Λαχανικά/Φρούτα Παρασκευασμένα, 67% στα Εσπεριδοειδή, 6,6% στο Γιαούρτι, 25% στα προϊόντα Αρτοποιϊας/Ζαχαροπλαστικής, 60% στη Μπίρα, 55% στο Μέλι κλπ.
Παράλληλα σημειώνονται οι μειώσεις κατά: 23% στα Παγωτά, 11% στα Σταφύλια, 16% στα Κρασιά, 31% στο Ρύζι, 38% στα Ζυμαρικά κλπ.