Η συμφωνία έκλεισε, ο συμβιβασμός επετεύχθη.

Ήταν η ώρα 5 και μισή το πρωί της 21ης Ιουλίου 2020.

  • Tο σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση — για πρώτη φορά — κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ.

Η Ελλάδα έχει μια ευκαιρία 70 δις ευρώ για να ανατάξει την οικονομία της μέσα στα επόμενα 6 χρόνια. Από αυτά τα 19 δις € είναι δωρεάν επιχορηγήσεις, τα 12,5 δις € με τη μορφή δανείων ενώ τα υπόλοιπα είναι τα προβλεπόμενα κονδύλια για την Ελλάδα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό…

  • «Η χώρα μας από την αρχή είχε ζητήσει μια μεγάλη και φιλόδοξη αντίδραση» δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Η επιστολή που είχε στείλει o Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους άλλους ηγέτες του Νότου ζητούσε να τολμήσει η Ευρώπη να δανειστεί σε ευρωπαϊκό επιπεδο και να δώσει χρήματα στα κράτη μέλη.

«Τελικά πετύχαμε να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση. Σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχοντας κατακτήσει την αξιοπιστία της συμμετείχε ενεργά στο να συνδιαμορφώσουμε αποφάσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι τα χρήματα που αφορούν τη χώρα μας θα εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «παρά τη μείωσή του, πετύχαμε την αύξηση των πόρων από το ταμείο συνοχής και οι αγρότες μας θα πάρουν τα ίδια»

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το σπαταλήσουμε. θα στηρίξουμε τον κόσμος της εργασίας» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μια «μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα βήμα μπροστά».

Όπως διευκρίνισε το Ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιεύει πόρους για την επόμενη εξαετία.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός απάντησε αφενός ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και αφετέρου ότι «καμία χώρα χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».

«Το τίμημα για να πείσουμε τις “φειδωλές” χώρες, είναι να πάρουν κάποιες επιστροφές» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και όπως τόνισε το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ολόκληρη τη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

https://www.consilium.europa.eu/media/45109/210720-euco-final-conclusions-en.pdf