γράφει η Βικτώρια ΜΑΚΡΗ
Λίγες μόνο μέρες πριν τις κρισιμότερες ευρωεκλογές και μερικές εβδομάδες μετά την πρόταση της κυβέρνησης για ψήφο μεν των αποδήμων αλλά χωρίς προσμέτρηση στο γενικό σύνολο, εκείνοι απαντούν με ψήφισμα υπέρ του δικαιώματος τους, το οποίο μάλιστα υπογράφτηκε από 70 χιλιάδες άτομα. Μια πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες από μια ομάδα του Brain-Gain και φαίνεται να κερδίζει όλο και περισσότερους υποστηρικτές.
Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, οι ρυθμοί ’’μετανάστευσης’’ των Ελλήνων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκούς προορισμούς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Κυρίως νέοι, με πανεπιστημιακή κατάρτιση είναι αυτοί που ακολούθησαν τον δρόμο της ξενιτιάς ενώ η παγκοσμιοποιημένη κοινότητα και η ευρωπαϊκή αρχή της ελεύθερης αγοράς καθιστούν την επιλογή αυτή ευκολότερη σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή η νέα γενιά λοιπόν της ‘’κρίσης’’ και της ‘’μετανάστευσης’’ φαίνεται να συνεχίζει να έχει στραμμένο το βλέμμα στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις παρακολουθώντας τες με ενδιαφέρον από μια ‘’απόσταση’’ και αντικειμενικότητα. Αυτό αποδεικνύεται και από το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι έσπευσαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους της Πρεσβείας τους προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις επερχόμενες ευρωεκλογές από τον τόπο τον οποίο κατοικούν ψηφίζοντας στις Πρεσβείες ή τα προξενεία.
Σύμφωνα με το άρθρο 51 – 4 του Συντάγματος,ορίζεται πως οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, αρκεί η υιοθέτηση από τη Βουλή σχετικού νόμου με αυξημένη πλειοψηφία. Η πρόταση που φαίνεται να υιοθετείται από την κυβέρνηση είναι ψήφος μεν αλλά να εκλέγουν δε τρεις «Βουλευτές Αποδήμων», μια πρόταση την οποία απορρίπτει η αξιωματική αντιπολίτευση ως αντιδημοκρατική.
Στην πρόταση αυτή αλλά και στην κωλυσιεργία της κυβέρνησης να φέρει το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων στο προσκήνιο απάντησαν οι έλληνες του εξωτερικού, με ένα ψήφισμα που έφερε υπογραφές ρεκόρ, περί τις 70 χιλιάδες. Άμεσο και ακέραιο αίτημα τους η άμεση και καθολική συμμετοχή τους στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων από τον τόπο που ζουν και εργάζονται, χωρίς αστερίσκους.
Το παράδειγμα των υπόλοιπων κρατών-μελών της ΕΕ και η διαδικασία που πραγματοποιούν τις εκλογές για του κατοίκους εξωτερικού και η εφαρμογή του Συντάγματος μας δείχνουν τον δρόμο. Αυτό που απομένει είναι η πολιτική βούληση για γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του ψηφίσματος