Μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης -ενδεχομένως μεγαλύτερες και από το γιαούρτι- παρουσιάζει πλέον το παγωτό για την Κρι Κρι, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Τσινάβο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, η Κρι Κρι πραγματοποίησε πωλήσεις παγωτού ιδιωτικής ετικέτας ύψους 2 εκατ. ευρώ μέσω της Aldi, εκτιμώντας ότι υπάρχουν σημαντικές προοπτικές στην ευρωπαϊκή αγορά παγωτού ιδιωτικής ετικέτας –η αξία της οποίας αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ- και αυτό γιατί το συγκεκριμένο προϊόν είναι μακράς διάρκειας, οπότε μπορεί να γίνουν εξαγωγές ακόμα και σε μακρινούς προορισμούς, όπως π.χ. στην Κίνα.
Το Brexit
Προς ώρας πάντως, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της εταιρείας αφορά το ελληνικό (στραγγιστό) γιαούρτι, με μεγαλύτερη αγορά αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου. Εν’ όψει μάλιστα Brexit, ο κ. Τσινάβος αποκάλυψε ότι έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα δυο συναντήσεις με την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, κυρία Katherine Lucy Smith, με αντικείμενο τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα έχει στις εμπορικές συναλλαγές. Ο κ. Τσινάβος εμφανίστηκε αισιόδοξος, μετά και τις διαβεβαιώσεις της πρέσβειρας, ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, ενώ δεν τίθεται θέμα επιβολής δασμών στα τρόφιμα, όπως είπε. Αναφορικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας, είναι «κλειδωμένη», αν και η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών της γαλακτοβιομηχανίας πραγματοποιείται σε ευρώ.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εξαγωγών της Κρι Κρι, ενώ η Ιταλία παρουσιάζει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για τις εξαγωγές της. Άλλες αγορές στις οποίες ποντάρει εξαγωγικά η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία, είναι οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και η Γερμανία. Συνολικά το ελληνικό γιαούρτι και το greek style yogurt στην Ευρώπη αγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Σήμερα οι εξαγωγές της Κρι Κρι αντιπροσωπεύουν το 39% του συνολικού της τζίρου από 5% που ήταν το 2003, όταν η εισερχόταν στο Χρηματιστήριο.
Placement – Επενδύσεις
Την ίδια στιγμή, οι βασικοί μέτοχοι της σερραϊκής γαλακτοβιομηχανίας, δηλαδή η οικογένεια Τσινάβου που ελέγχει το 74%, εμφανίζεται ανοικτή να προχωρήσει σε νέα placement, μέσα στους επόμενους μήνες. Ο κ. Τσινάβος δεν απέκλεισε ακόμη και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, υπό την προϋπόθεση, αφ’ ενός ότι η οικογένεια θα διατηρήσει το management και υψηλό ποσοστό σε αυτή και αφ’ ετέρου ότι ο στρατηγικός θα «κουμπώνει» με τις ανάγκες της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε ότι για το 2019 η εταιρεία προγραμματίζει επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, οι οποίες αφορούν την ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης, τη δημιουργία μονάδας βιοαερίου αλλά και μονάδα επεξεργασίας υγρών λυμάτων. Παράλληλα, η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα θεματικό πάρκο που θα διατίθεται μόνον για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η νέα πρωτοβουλία θα είναι αφιερωμένη στην γαλακτοπαραγωγή και θα συνδυαστεί με άλλες δράσεις της Κρι Κρι (όπως η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο).
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την μονάδα παρασκευής βιοαερίου, ύψους επένδυσης 3 εκατ. ευρώ, αναφέρεται ότι το πλεόνασμα ενέργειας θα πωλείται στην ΔΕΗ και με τον τρόπο αυτό αναμένεται απόσβεση της επένδυσης σε διάστημα 5-6 ετών.
Σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα, το 2018 ο κύκλος εργασιών θα κλείσει περί τα 90 εκατ. ευρώ και τα κέρδη θα σημειώσουν διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης. Για το 2019 αναφέρθηκε ότι αναμένεται ανάλογη πορεία.