Εάν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για το παγκόσμιο οικονομικό γεγονός της χρονιάς, θα λέγαμε ότι αυτό που απασχόλησε περισσότερο αναλυτές και απλούς πολίτες, ήταν η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις επέφεραν υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ οι διαταραχές από την πλευρά της προσφοράς διαμόρφωσαν συνθήκες στρέβλωσης στις τιμές του καταναλωτή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι σχεδόν οι μισές χώρες παγκοσμίως είχαν διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού.

Με τις νέες μακροοικονομικές δυνάμεις να διαμορφώνουν την παγκόσμια οικονομία, το infographic αποτυπώνει τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Trading Economics.

Διψήφιος πληθωρισμός το 2022

Όπως δείχνει ο πίνακας,πολλές χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με άκρατο πληθωρισμό. Ορισμένες εξ αυτών είχαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τριψήφιους ρυθμούς αύξησης. Παγκοσμίως, η Ζιμπάμπουε, ο Λίβανος και η Βενεζουέλα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά. Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στη μέση, ήτοι στην 90ή θέση.

…..

…….

 

Καθώς οι πιέσεις στις τιμές αυξάνονται, 33 κεντρικές τράπεζες που παρακολουθούνται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (σε σύνολο 38) αύξησαν τα επιτόκια τους φέτος. Αυτές οι συντονισμένες αυξήσεις είναι οι μεγαλύτερες των τελευταίων δύο δεκαετιών, καταδεικνύοντας το τέλος μιας εποχής χαμηλών επιτοκίων.

Βαδίζοντας προς το 2023, οι κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να συνεχίσουν αυτή τη στροφή προς επιθετικές πολιτικές, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει εξίσου επιθετικά υψηλός.

Την ίδια ώρα, καθοδηγούμενος από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ενεργειακός πληθωρισμός ανεβάζει το κόστος ζωής σε όλο τον κόσμο.

Από τον Οκτώβριο του 2020, ο δείκτης των παγκόσμιων τιμών ενέργειας —που αποτελείται από αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακα και προπάνιο— έχει αυξηθεί δραστικά.

Παγκόσμιος πληθωρισμός σε διψήφια ποσοστά: Πόσο θα διαρκέσει;

Εάν υποτεθεί ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, η εκτόνωση των αυξανόμενων τιμών θα μπορούσε να διαρκέσει τουλάχιστον μερικά χρόνια ακόμη.

Ως παράδειγμα θα μπορούσε να αναφερθεί ο υψηλός πληθωρισμός της δεκαετίας του 1980. Η Ιταλία, η οποία κατάφερε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ταχύτερα από τις περισσότερες χώρες, μείωσε τα ποσοστά από 22% το 1980 σε 4% το 1986.

Εάν οι παγκόσμιοι ρυθμοί πληθωρισμού, που κυμαίνονται γύρω στο 9,8% το 2022, ακολουθούσαν αυτή την πορεία, θα πρέπει να φθάσουμε το λιγότερο έως το 2025 στα επίπεδα τον στόχο του 2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός ήταν επίσης εξαιρετικά ασταθής κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Σκεφτείτε πώς ο πληθωρισμός μειώθηκε σε μεγάλο μέρος του πλούσιου κόσμου μέχρι το 1981, αλλά εκτοξεύτηκε ξανά το 1987 εν μέσω υψηλότερων τιμών ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here