Η ανθεκτική ανάπτυξη του ΑΕΠ και η πτώση του πληθωρισμού βάζουν τα θεμέλια για μια πιο αισιόδοξη προοπτική για το 2024.

Ενώ οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ήδη από τον Μάιο, η Fed δείχνει επιφυλακτική.

Καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα περίπλοκο οικονομικό τοπίο, παράλληλα αντιμετωπίζουν ένα εύρος κινδύνων που περιλαμβάνουν πληθωριστικές πιέσεις, αυξανόμενο χρέος και φθίνουσα καταναλωτική αποταμίευση.

Το γράφημα δείχνει τις προβλέψεις για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2024, με βάση τις προοπτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) τον Οκτώβριο του 2023 και την ενημέρωση Ιανουαρίου 2024.

Προοπτικές για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ 2024

Το 2024, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να είναι 3,1%, ελαφρών πιο πάνω από τις προοπτικές του Οκτωβρίου.

Ενώ προβλέπεται θετική ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες, ποικίλλει ευρέως λόγω πολλών παραγόντων που εκτείνονται από τις επιπτώσεις του υψηλότερου κόστους δανεισμού έως το χαμηλό καταναλωτικό κλίμα. Ακολουθούν οι προβλέψεις σε 191 χώρες παγκοσμίως:

 

Δείτε εδώ όλη τη λίστα…

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα είναι αρκετά χαμηλότερες συγκριτικά με τον παγκόσμιο μ.ο. (2% έναντι 3,1% παγκσμίως) αλλά υψηλότερα σε σχέση με τον μ.ο. στην Ευρώπη (0,9%).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να παραμείνει μέτρια ισχυρή, υποστηριζόμενη από την αύξηση των πραγματικών μισθών που ενισχύουν την κατανάλωση σε ολόκληρη την οικονομία.

Στην Κίνα, οι δυσκολίες στην αγορά ακινήτων επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Η μείωση της αξίας των ακινήτων έχει επηρεάσει τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία και τη δημόσια διάθεση. Υπό αυτό το πρίσμα, η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να μειωθεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Στη Λατινική Αμερική, η Χιλή και η Βραζιλία ήταν από τις πρώτες αναδυόμενες χώρες που αύξησαν τα επιτόκια το 2021 – και ήταν μερικές από τις πρώτες που τα μείωσαν πέρυσι. Χάρη στη βελτίωση της εγχώριας ζήτησης εν μέσω της εξάλειψης των αυξήσεων των τιμών, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προοπτικές για τη Βραζιλία και το Μεξικό το 2024.

Η χαμηλότερη ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες προβλέπεται να σημειωθεί στην Ευρώπη, στο 0,9%. Στα τέλη του 2023, η Signa, μια ευρωπαϊκή εταιρεία ακινήτων  κατέρρευσε μετά την απότομη αύξηση των επιτοκίων στην 25χρονη ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, οι προοπτικές μειώνονται εξαιτίας του χαμηλού καταναλωτικού κλίματος και του αντίκτυπου των υψηλών τιμών της ενέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ