Οι ανεπτυγμένες οικονομίες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους και αυτό συσσωρεύεται προκαλώντας «πονοκεφάλους» στην διεθνή κοινότητα καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να παλεύουν με τον επίμονο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον David Malpas .

Μιλώντας στο CNBC, στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G-7 στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος της World Bank τόνισε ότι το παγκόσμιο χρέος κινείται σε επίπεδα – ρεκόρ και πρέπει να αντιμετωπιστεί για να υπάρξει σταθερότητα.

  • «Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ για τις αναπτυγμένες οικονομίες είναι υψηλότερος από ποτέ»,

υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι και οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης ένα παρόμοιο ζήτημα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκφράσει την ανάγκη για διαφάνεια στην διαχείριση του αυξανόμενου χρέους εν μέσω μιας σειράς παγκόσμιων οικονομικών τριγμών, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και του επίμονου πληθωρισμού.
  • «Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι αναπτυγμένες οικονομίες είναι να προσπαθήσουν να βρουν ένα σταθερό περιβάλλον, ώστε η ανάπτυξη να επανέλθει, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον κόσμο σε αυτό το σημείο»

Ο David Malpas προειδοποιεί πως οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα «διπλό χάος»:

  1. του αυξημένου κόστους του χρέους και της
  2. αδυναμίας ανατροπής της κατάστασης.

 

Το ΔΝΤ ανησυχεί για χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, o φόβoς μιας πιθανής αμερικανικής χρεοκοπίας εντείνεται μετά τις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Οικονομικών Janet Yellen.

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μιλά για “πολύ σοβαρές επιπτώσεις” για τις Η.Π.Α. και την παγκόσμια οικονομία.

  • «Οι πιθανές συνέπειες από μια χρεοκοπία των ΗΠΑ θα περιλαμβάνουν υψηλότερα επιτόκια και ευρύτερη αστάθεια»

τόνισε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ   Julie Kozak, μια εξέλιξη που όπως παρατήρησε

  • «θα ερχόταν να προστεθεί στα σοκ των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων της πανδημίας του κορονοϊού και του πολέμου στην Ουκρανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here