Σε πολλές χώρες παγκοσμίως,  οι τιμές των κατοικιών παρουσιάζουν έντονα αυξητικές τάσεις.

Τα σπίτια πληρούν ένα σπάνιο μείγμα αναγκαιότητας, χρησιμότητας, συναισθηματισμού και για πολλούς λειτουργούν επίσης ως κύρια επένδυση. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ζήτηση σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, οδηγεί τις τιμές των κατοικιών στον ουρανό.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, ο Ehsan Soltani έχει ταξινομήσει τη μεταβολή στις τιμές των πραγματικών κατοικιών για 57 χώρες από το 2010 έως το 2022.

Από το σύνολο των δεδομένων 57 χωρών, το 80% έχει βιώσει αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών τα τελευταία 12 χρόνια.

Οι προηγμένες οικονομίες, ή οι πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο, έχουν βιώσει τις υψηλότερες αυξήσεις. Ωστόσο, σε όλες τις χώρες που μετρήθηκαν, η πραγματική τιμή της κατοικίας έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 30% κατά μέσο όρο από το 2010.

Χώρες με αυξημένες τιμές κατοικιών (2010-2022)

Κορυφαία στην ομάδα των 45 χωρών με αυξημένες τιμές κατοικιών είναι η Ισλανδία, με τις τοπικές πραγματικές τιμές να υπερδιπλασιάζονται από το 2010.

Άλλες χώρες με 85% ή υψηλότερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών είναι οι Εσθονία, Νέα Ζηλανδία, Χιλή, Τουρκία, Καναδάς και Λουξεμβούργο. Ως αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, η Τουρκία και η Χιλή είναι ξεχωρίζουν σε αυτήν την ομάδα κυρίως προηγμένων οικονομιών.

Πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς είδαν επίσης αύξηση των τιμών των κατοικιών. Στην Ινδία και τη Μαλαισία, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 59%. Ομοίως, στις Φιλιππίνες (50%) και στην Κολομβία (40%) οι πραγματικές τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν σε όλες οι χώρες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των κατοικιών. Ορισμένες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Βελγίου και της Κροατίας, και της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Σιγκαπούρης, σημείωσαν αύξηση λιγότερο από 20% στις πραγματικές τιμές.

Στον αντίποδα, ορισμένες χώρες αντιστάθηκαν στην παγκόσμια τάση και στην πραγματικότητα είδαν τις πραγματικές τιμές των κατοικιών να πέφτουν τα τελευταία δώδεκα χρόνια:

Η Ρωσία, η Ελλάδα και η Ιταλία σημείωσαν τις μεγαλύτερες πτώσεις στις τιμές, σε ποσοστό άνω του 20%

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ