Δημοσιεύθηκε η 1η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της Παρέμβασης Π3-73-2.3 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027, για ενίσχυση του κλάδου της μεταποίησης/εμπορίας και/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, για επενδύσεις ύψους από 400.001,00 ευρώ έως και 5.000.000,00 ευρώ με πεδίο εφαρμογής το σύνολο της επικράτειας.

Αναλυτικότερα τα ποσοστά ενίσχυσης καθορίζονται ως εξής:

  1. Νησιά του Αιγαίου, πλην Κρήτης και Εύβοιας: 75%
  2. Περιφέρειες Ιονίου, Κρήτης, Θεσσαλίας καθώς και ηπειρωτικές περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στα Σχέδια Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), δηλαδή στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Τρίπολης, Γορτυνίας της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και στο Δήμο Οιχαλίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου: 65%
  3. Στις Περιφέρειες Πελοποννήσου, πλην των ανωτέρω τεσσάρων Δήμων, και στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 50%
  4. Περιφέρεια Αττικής: 40%

Για τις περιπτώσεις επενδυτικών δαπανών που στοχεύουν σε εξοικονόμηση ενέργειας, ύδατος, μείωσης εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και μείωση αποβλήτων, σε ποσοστό από 20% και άνω του συνολικού αιτούμενου προϋπολογισμού της αίτησης στήριξης, προβλέπεται η προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10% στο ύψος της συγκεκριμένης δαπάνης. 

Δικαιούχοι της Παρέμβασης είναι οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων (πρώτη ύλη, αλλά και τελικό προϊόν είναι γεωργικά προϊόντα του Παραρτήματος Ι της ΣΛΕΕ). 

Οι δράσεις που προβλέπονται αφορούν σε ιδρύσεις, εκσυγχρονισμούς, επεκτάσεις, μετεγκαταστάσεις μονάδων παραγωγής και αποθηκευτικών χώρων, συγχωνεύσεις μονάδων, μονάδες διαχείρισης υποπροϊόντων, μονάδων που ανήκουν στους ακόλουθους κλάδους: Κρέας, Γάλα, Αυγά, Μέλι, Αναπήνιση κουκουλιών, Ζωοτροφές, Δημητριακά, Ελαιούχα Προϊόντα, Οπωροκηπευτικά, Οίνος, Ξύδι, Άνθη, Φαρμακευτικά & Αρωματικά Φυτά, Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό.

Ενδεικτικά επιλέξιμες προς στήριξη είναι οι δαπάνες: 1. Αγοράς Οικοπέδου, 2. Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, 3. Κατασκευή ή βελτίωση κτιριακών υποδομών, 4. Προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, 5. Προμήθεια καινούργιων οχημάτων μεταφοράς, 6.Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας, 7. Άυλες δαπάνες (π.χ. ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας), 8. Γενικές δαπάνες που συνδέονται άμεσα και κατ΄αποκλειστικότητα με την εκτέλεση της πράξης μεταξύ των οποίων και οι αμοιβές του συμβούλου για την υποβολή και διαχείριση του επενδυτικού σχεδίου. 

Το ποσό που δεν καλύπτεται από τη Δημόσια Ενίσχυση δύναται να καλυφθεί είτε με ίδια κεφάλαια είτε/και τραπεζικό δανεισμό. Προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής, μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της εκάστοτε υπολειπόμενης Δημόσιας Ενίσχυσης.

Οι δικαιούχοι δύναται να υποβάλλουν αιτήσεις, από την Τετάρτη 7 Μαΐου, έως τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025, ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (OΠΣΚΕ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας  www.noisis.gr