Εξαιρετικά χαμηλό αποδεικνύεται το ενδιαφέρον των οικογενειακών γιατρών για τη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, όπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που τους είχε απευθύνει στις αρχές του έτους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους πίνακες που αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο familydoctors.eopyy.gov.gr, αίτηση υπέβαλλαν μόλις 657 γιατροί σε σύνολο 2.800 θέσεων περίπου που είχαν προκηρυχθεί (2.152 θέσεις ειδικότητας Γενικής Ιατρικής – Παθολογίας και 677 θέσεις Παιδιατρικής). Επισημαίνεται ότι σήμερα οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούν στις πρωτοβάθμιες δομές υγείας του συστήματος (ΤοΜΥ και Κέντρων Υγείας) είναι περίπου 5.000.
Για τους συνδικαλιστές το αποτέλεσμα αυτό πάντως ήταν αναμενόμενο, καθώς οι αμοιβές που ορίζονταν στην προκήρυξη ήταν εξαιρετικά χαμηλές ενώ ενστάσεις είχαν εκφραστεί και για το εργασιακό καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Υγείας, αναφερόμενος πρόσφατα στη στελέχωση των ΤοΜΥ, έθιξε αυτά τα δύο “καυτά” ζητήματα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα λυθούν με τη νέα προκήρυξη που θα εκδοθεί.
Επισημαίνεται πως η λειτουργία του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), που στηρίζεται εν πολλοίς στο gate-keeping, αποτελεί κομμάτι της συμφωνίας της χώρας με τους Θεσμούς και θα έπρεπε θεωρητικά να λειτουργεί ήδη πλήρως.
Στο μεταξύ, οι επιτυχόντες της από 31.01.2018 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ, δύνανται να ασκήσουν ένσταση εντός 10 ημερών, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά με συστημένη επιστολή, ή υποβάλλοντάς τα με αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 21 Μαΐου.
Έκτακτη συνέλευση των γιατρών του ΠΕΔΥ
Όπως είναι γνωστό, η λειτουργία των ΤοΜΥ – καινοτομία της τωρινής κυβέρνησης δεν σκοντάφτει απλώς στην απροθυμία των γιατρών να τις στελεχώσουν αλλά και στην αποτυχία εύρεσης χώρων για τη στέγασή τους. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων οδηγεί σε αυθαίρετες ενέργειες που επιτείνουν την απαξίωση του δεύτερου “πυλώνα” της ΠΦΥ, δηλαδή των Κέντρων Υγείας.
“Το Υπουργείο επιχειρεί να καλύψει τα κενά στη στελέχωση του συστήματος των οικογενειακών γιατρών, με αλλαγή του αντικειμένου εργασίας των θεραπευτών γιατρών (Γεν. Ιατρικής, Παθολόγων και Παιδιάτρων) σε Οικογενειακούς Ιατρούς” καταγγέλλει σχετικά ο Σύλλογος Επιστημονικού-Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής. Αυτό, όπως εκτιμά, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη λειτουργία των Κέντρων Υγείας, καθώς οι γιατροί τους θα μετατραπούν από θεραπευτές σε τροχονόμους (gate-keeping).
Την ίδια ώρα, τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν εξαιτίας της μεγάλης υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές και εξοπλισμό. Η κατάσταση που επικρατεί στο λεκανοπέδιο Αττικής είναι ενδεικτική. Οι μισθοί των γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης συνεχώς μειώνονται, σε πολλές μονάδες γιατροί εργάζονται απλήρωτοι για μήνες, ενώ στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια η διοίκηση αρνείται να προσλάβει γιατρούς που έχουν κερδίσει δικαστικές αγωγές επαναπρόσληψης.
“Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις παραμένουν ακόμα σήμερα 2.500 γιατροί απολυμένοι από το 2014” αναφέρει σχετικά ο ΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Αττικής και καλεί τον κλάδο σε αγωνιστική ετοιμότητα. Κρούει, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για δεκάδες επικουρικούς εργαζόμενους των Κέντρων Υγείας οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του 2018, ενώ καταλήγει: “Οι υποσχέσεις για προκήρυξη μόνιμων θέσεων τόσο για αυτούς όσο και για τους απολυμένους, παραμένουν υποσχέσεις”.
Πηγή: virus.com.gr