Η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν αποκαλυπτική.

Το Eurogroup δεν βιάζεται να πάρει αποφάσεις για πιθανές μεταρρυθμίσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προσπαθούν να βρουν μια κοινή γραμμή για να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες προκλήσεις που προκάλεσε η πανδημική κρίση και ταυτόχρονα να βρουν τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στα δυσθεώρητα ελλείμματα και χρέη και τον πληθωρισμό, στην μεταπανδημική εποχή.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για το 2022,  συμμετείχε για πρώτη φορά νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, που προέρχεται από το κόμμα των Φιλελευθέρων αλλά και οι συνάδελφοί του από την Ολλανδία, την Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

O νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ,

Σύμφωνα με τον κ. Λίντερ, «η πραγματική συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο»,  καθώς όπως επιθυμεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει πρώτα να υπολογιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας για το 2023.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από την πρώτη του συνάντηση στο Eurogroup, ο κ. Λίντνερ είπε ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ είχαν αποδείξει την ευελιξία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και συνεπώς δεν επείγει η άμεση αναθεώρησή τους.

Ωστόσο ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν εμφανίζεται άκαμπτος απέναντι σε ενδεχόμενες μεταρρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάκαμψης.

Η προσπάθεια των κρατών μελών της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, εκτόξευσε το δημόσιο χρέος σε πρωτοφανή επίπεδα καθώς συνολικά σε επίπεδο ΕΕ, το δημόσιο χρέος αγγίζει το 95% του ΑΕΠ.

O νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας  Γκέρνοτ Μπλούμελ

Περισσότερο φειδωλός εμφανίζονται ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας  Γκέρνοτ Μπλούμελ, ο οποίος ευελπιστεί να σχηματιστεί ένας «συνασπισμός« εντός της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ανάμεσα Ολλανδία, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Τσεχία και ενδεχομένως την Γερμανία ώστε να αλλάξουν άρδην οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δεν βρίσκεται ακόμα στην πλευρά των «γερακιών» ή «φειδωλών» της ΕΕ.
Η Γερμανία προεδρεύει των G7, των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και την ίδια στιγμή θα πρέπει να βρει τη χρυσή τομή με τις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως την Ιταλία και την Ισπανία που ζητούν αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί φυσικά να αγνοήσει και την Γαλλία, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές έχει χαρακτηρίσει, δια στόματος του υπουργού Οικονομικών της Μπρουνό Λε Μερ, τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ως «παρωχημένους».
O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Mer

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του Eurogroup o πρόεδρος του «κονκλάβιου» των 19 υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για την τραπεζική ένωσης, ενώ από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι υπογράμμισε ότι «υπήρξε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης», ωστόσο, σύμφωνα με τον Επίτροπο Τζεντιλόνι «δεν υπάρχει σύγκριση της παρούσας κρίσης με τις προηγούμενες, καθώς στο παρελθόν χρειάστηκαν περίπου επτά χρόνια για να επανέλθει το ΑΕΠ της Ευρωζώνης στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ τώρα η ανάπτυξη έχει ήδη φτάσει τα προ πανδημικά επίπεδα».

Ο κ. Ντόναχιου δήλωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα αρχίσει να μειώνεται και να σταθεροποιείται κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέκλινγκ δήλωσε με την σειρά του ότι κάθε κρίση είναι διαφορετική και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την πανδημική κρίση με την οικονομική του 2010, καθώς πλέον οι τράπεζες είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ