του Γιώργου Προκοπάκη 
Το Euribor τριμήνου είναι το (σταθμισμένο μεσο) διατραπεζικό επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες στο Λονδίνο για τρεις μήνες.
Τι μας νοιάζει εμάς;
Τα διακρατικά δάνεια του πρώτου μνημονίου, GLF, έχουν επιτόκιο [Euribor 3m + 0.50%]. Κυμαινόμενο. Αν το Euribor είναι 1%, το επιτόκιο που πληρώνουμε είναι 1.5%.
Πριν τρεις εβδομάδες, η Λαγκάρντ είπε στο Ευρωκοινοβούλιο για την μελετώμενη επέκταση της κοβιδιακής ποσοτικής χαλάρωσης και στη συζήτηση ανέφερε πως, και σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, τα δάνεια προς την Ελλάδα είναι φθηνά.
Βέβαια, αφού τα μεν του EFSF κεφαλαιοποιούν τόκους , για να τους βρούμε ως χρέος το 2032, τα δε GLF έχουν σχεδόν μηδενικό τόκο.
  • Στο πλαίσιο της “καθαρής εξόδου”, ο -τότε- Υπουργός Οικονομικών έψαχνε τη σταθερότητα στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
  • Το αν καταδίκαζε σε στασιμότητα την οικονομία τον άφηνε αδιάφορο.
Έτσι, στο γύρισμα του 2018,  προχώρησε σε συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου ώστε να μετατραπεί το κυμαινόμενο επιτόκιο του GLF σε σταθερό.
Τα κατάφερε, τρομάρα του.
  • Τα €52.9 δις κλείδωσαν για 11 χρόνια με επιτόκιο 1.45%.
Την περίοδο που κλείνονταν οι συμφωνίες ανταλλαγής, το Euribor ήταν περί το -0.32%, δηλαδή το επιτόκιο των GLF ήταν περί το 0.18%.
Για να καταλάβουμε τη λογική Τσακαλώτου, ο Τιτάνας αυτός, πρόεβλεπε πως πολύ σύντομα το Euribor θα πήγαινε πάνω από 1%.
Τελευταία φορά που είχε καταγραφεί Euribor τριμήνου στο 1% ήταν το 2012.
Από τον Μάρτιο 2015, μόλις άρχισαν οι αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωση, είναι αρνητικό.
  • Ο δε Ντράγκι είχε ξεκαθαρίσει πως τα πάνω από 2 τρισεκατομμύρια € του προγράμματος θα επανεπενδύονται μέχρι να παγώσει η κόλαση.
Χτες, Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, το Euribor τριμήνου καταγράφηκε στο -0.523%. Δηλαδή, τα διακρατικά δάνεια του πρώτου μνημονίου έχουν αρνητικό επιτόκιο (εδώ και ενάμισυ μήνα, το χθεσινό είναι ρεκόρ) -0.023%.
“Θα τρέχουν να μας δανείζουν” δεν έλεγε η κομπανία τσιπροτσακαλώτων;
Το πέτυχαν!
Όμως ο Τσακαλώτος, ως αστός δεν καταδέχεται τέτοια πράγματα, είχε φροντίσει να πληρώνουμε ακόμη και όταν πρέπει να μας πληρώνουν.
Όμως, αυτά που πληρώνουμε δεν πάνε στους “κακοί κσένοι” που μας πάτησαν το λαιμό με τα μνημόνια, αλλά στους αντισυμβαλλόμενους traders που βρήκε ο Τσακαλώτος.
Το κωμικό και τραγικό μαζί είναι οι αγώνες της πλάκας κατά των δανειστών καταλήγουν να μας δίνουν σε ετήσια βάση €12 εκατ και εμείς να τα περνάμε αμέσως στους brokers που επέλεξε ο Τσακαλώτος, μαζί με €767 εκατ το χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here