Tην έκδοση ενός επταετούς ομολόγου, που δεν θα κοστίσει περισσότερο από 1,55% και ενός δεκαπενταετούς με επιτόκιο όχι μεγαλύτερο του 2,7% σχεδιάζουν τώρα στην οδό Ομήρου οι επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, περιμένοντας το πράσινο φως από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
- Οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές χρήματος, αυτή την εποχή, κρίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές, κι ακόμη καλύτερη είναι η υποδοχή των ελληνικών τίτλων εν όψει του κύματος αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής αξιοπιστίας της οικονομίας, που αναμένεται μέσα στον Αύγουστο.
Ηδη οι τράπεζες Πειραιώς και Εθνική βγήκαν στις αγορές, εκδίδοντας ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης (από τα οποία οι ελληνικές τράπεζες απείχαν τα τελευταία 10 χρόνια).
Εξαιρετική κρίνεται η επιτυχία της Εθνικής Τράπεζας, η οποία όχι μόνον άντλησε 400 εκατ. ευρώ αλλά είχε και τη δυνατότητα επιλογής των επενδυτών, στους οποίους προσέφερε τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης ΤIER 2, αφού εκδηλώθηκε ενδιαφέρον ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Το επιτόκιο του ομολόγου της Εθνικής, 8,25%, κρίνεται χαμηλό, αν συγκριθεί ότι σε αντίστοιχης εξασφάλισης ομόλογα η πολλαπλασίου μεγέθους Deutsche Bank δανείστηκε με 9%, η Τρ. Πειραιώς με 9,75% και η Τράπεζα Κύπρου με 9,25%.
Είναι ενδεικτική η ανάλυση της Alpha Bank στο χθεσινό εβδομαδιαίο της δελτίο, που επικεντρώνεται στις ιδιαίτερα θετικές συνθήκες για το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους και την προοπτική περαιτέρω μείωσης του κινδύνου της χώρας (sovereign risk). Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την προεξόφληση θετικών προσδοκιών για την πολιτική σταθερότητα και το μίγμα οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, ενισχύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η Alpha Bank αναλύει τους παράγοντες που οδηγούν σε μείωση του κινδύνου χώρας, όπως αντανακλάται στην πορεία του περιθωρίου αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, καθώς και οι ευκαιρίες που, κατά συνέπεια, δημιουργούνται στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μόλις το 17% του ελληνικού δημοσίου χρέους διακρατείται από ιδιώτες ομολογιούχους, με αποτέλεσμα να είναι συγκριτικά μικρός ο αριθμός των τίτλων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά.
Την ίδια στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία σύμφωνα με την 3η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας εκτιμώνται σε 33,7 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου (συμπεριλαμβανομένων των διαθεσίμων της Γενικής Κυβέρνησης) λειτουργούν ως πειστικό μαξιλάρι ασφαλείας, αφού επαρκούν για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για περισσότερο από 2 έτη από σήμερα.
Αυτή τη στιγμή στην παγκόσμια αγορά, ομόλογα αξίας 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προσφέρουν, όχι μόνον χαμηλές αλλά αρνητικές αποδόσεις. Οι επενδυτές αναζητούν αγωνιωδώς ομόλογα με υψηλότερη απόδοση και σχετική ασφάλεια.
Τα ελληνικά ομόλογα σήμερα θεωρούνται εξαιρετικά ασφαλής επένδυση, αφού ο συνδυασμός της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που ανακοινώνει η νέα κυβέρνηση, με τα ταμειακά διαθέσιμα και την εγγύηση που προσφέρει ο ESM, δημιουργεί ένα ειδικό περιβάλλον ασφάλειας.
Οπως εξηγεί η Alpha Bank, ο συνδυασμός των χαμηλών χρηματοδοτικών αναγκών και της αρνητικής εκτιμώμενης μέσης διαφοράς επιτοκίου και ονομαστικού ρυθμού μεγέθυνσης (snowball effect) στη διετία 2019-2020, ενισχύει την προοπτική βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους τουλάχιστον σε μεσοχρόνιο ορίζοντα. Παράλληλα η μέση σταθμισμένη ληκτότητα του ελληνικού χρέους είναι πάνω από 21 έτη.
Η Ελλάδα, παρά τον υψηλότερο αναμενόμενο λόγο χρέους προς ΑΕΠ το 2020 μεταξύ των επιλεγμένων χωρών (με βάση τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), παρουσιάζει το δεύτερο χαμηλότερο, μετά την Ιρλανδία, κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τη διετία 2019-2020.
Αυτό συμβαίνει επειδή έχει επιμηκυνθεί η ωρίμανση του χρέους, με αποτέλεσμα η μέση σταθμισμένη ωρίμανση (ληκτότητα) του δημοσίου χρέους να είναι μία από τις υψηλότερες, καθώς ανέρχεται σε 21 περίπου έτη.