γράφει ο Ιωάννης Ρουκάς

Κλείσαμε ένα χρόνο Πανδημίας. Ένα χρόνο από το “κρούσμα Νο1” στη Χώρα μας.

Ένας χρόνος ο οποίος θα μας δώσει πολλά διδάγματα όταν όλη αυτή η περιπέτεια έρθει στο τέλος της.

Οι επιπτώσεις σε θύματα, ασθενείς που θα ταλαιπωρηθούν αρκετά μέχρι την οριστική τους επιστροφή στην δική τους κανονικότητα, θα μετρηθούν.

Οι επιπτώσεις στην Οικονομία, θα μετρηθούν και αυτές.

Έχουμε πει και γράψει αρκετές φορές, ότι οι αριθμοί λένε την αλήθεια. Όσο και να τους μαγειρέψεις, όση “δημιουργική λογιστική“, “Greek Economics” και να επιστρατεύσεις, για όσους ξέρουν πως να τους διαβάσουν, οι αλήθειες δεν κρύβονται.

Και μέχρι τώρα τι μας λένε οι αριθμοί; Μας λένε ότι η Ελληνική Οικονομία, η Αγορά, αντέχει, κρατάει, παρά τα lock down.

Εάν δούμε τα “λουκέτα” τα κλεισίματα των επιχειρήσεων δηλαδή, μειώθηκαν κατά -22,7% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Παράδοξο; όχι βέβαια.

Ουσιαστικά, το Κράτος, με τα μέτρα που πήρε υπέρ των επιχειρήσεων (μέτρα 24 δις Ευρώ μέχρι στιγμής το 2020), “πάγωσε το χρόνο”. Δηλαδή αντικατέστησε σε ένα βαθμό το χαμένο τζίρο επιχειρήσεων και επαγγελματιών για το διάστημα που ζούμε κάτω από αυτό το πρωτόγνωρο καθεστώς της Πανδημίας και των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα.

Στις συζητήσεις με Κλαδικές Οργανώσεις, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, συχνά θέτω το ερώτημα, εάν έχουν αναρωτηθεί, πόσοι από αυτούς που ακόμα επιβιώνουν λόγω των μέτρων, θα τα κατάφερναν χωρίς αυτά, αλλά και χωρίς την Πανδημία.

Αρκετοί, με ειλικρίνεια είναι αλήθεια, απαντούν ότι σε μερικούς Κλάδους για τους οποίους γίνεται αρκετή κουβέντα τελευταία, πολλοί δεν θα λειτουργούσαν πια.

Οι λόγοι; Αρκετοί.

  • Θέλετε η δεκαετής Κρίση;
  • Θέλετε η ευκαιριακή ενασχόληση με κάτι;
  • Θέλετε η λήξη επιδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που έχει χρονικό περιορισμό στη λειτουργία (ποινή σε αντίθετη περίπτωση).
  • Θέλετε επιχειρηματικότητα “ανάγκης” (γονείς ανοίγουν “ένα μαγαζί στο παιδί να κάνει κάτι”);

Όλα αυτά μαζί;

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι πολύ σημαντικό να δούμε, το τί θα γίνει όταν περάσει η Εποχή των Παγετώνων και τα Μέτρα Στήριξης αρχίζουν σιγά – σιγά να φεύγουν. Ήδη, έχει αρχίσει η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο κ. Σταϊκούρας έπρεπε να απαντήσει στις αντίστοιχες τοποθετήσεις των συνήθων υπόπτων την προηγούμενη εβδομάδα στη συζήτηση για την αξιολόγηση της Ελλάδος στο πλαίσιο της αυξημένης Εποπτείας από τους Θεσμούς.

Φυσικά και το Κράτος θα είναι εκεί και μετά το λιώσιμο των Πάγων. Φυσικά και θα γίνει σωστή και ορθολογική χρήση του Ταμείου Ανάκαμψης. Αλλά από την πλευρά και του επιχειρηματικού κόσμου χρειάζεται πλέον να γίνει και μια ενδοσκόπηση, για την επόμενη μέρα.

Η υγιής επιχειρηματικότητα, είναι αυτό που έχει ανάγκη η Χώρα μας για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε γρήγορα τις όποιες επιπτώσεις και αυτής της απαιτητικής περιόδου που περνάει, για λίγο ακόμα, η Πατρίδα μας.

Καλό Μήνα! Καλή Άνοιξη!.

Θα τα καταφέρουμε!

{O κ. Ιωάννης Γ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here