Του Γιώργου Προκοπάκη

Ο ΟΔΔΗΧ δημοσιοποίησε στο τριμηνιαίο δελτίο χρέους διαθέσιμα του δημοσίου (κεντρικής κυβέρνησης) €19.27 δισ, και υπόλοιπο στο Ταμείο Εξυπηρέτησης Χρέους €97.3 εκατ. Στα διαθέσιμα συμπεριλαμβάνονται τα €15.7 δισ του σκληρού μαξιλαριού (ρητή αναφορά). Σύνολο διαθεσίμων κεντρικής κυβέρνησης €19.37 δισ – κατά ΟΔΔΗΧ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος στο μηνιαίο δελτίο Τραπεζικών Καταθέσεων, δίνει σύνολο καταθέσεων της Κεντρικής Κυβέρνησης €6.89 δισ για τον Ιούνιο.

Προσωπικά διαπιστώνω κάποια προβλήματα με τα παραπάνω στοιχεία.

1. Τα €15.7 δισ είναι σε ξεχωριστό λογαριασμό στην ΤτΕ και δεν τα πειράζει κανείς χωρίς συναίνεση του ESM. Σε άλλο ξεχωριστό λογαριασμό, πάλι στην ΤτΕ, στον οποίο από τη στιγμή που θα μπουν λεφτά μπορεί να βγουν μόνο για εξυπηρέτηση του χρέους, είναι (ήταν 30/6) τα €97.3 εκατ. Δηλαδή, €15.79 δισ υποχρεωτικώς υπάρχουν, ως λεφτένια λεφτά σε δύο λογαριασμούς στην ΤτΕ.

2. Οι τράπεζες αναφέρουν πως στους λογαριασμούς της κεντρικής κυβέρνησης υπάρχουν (την 30/6) €6.89 δισ.

3. Από τα 1 και 2 προκύπτει πως η κεντρική κυβέρνηση είχε την 30/6/2020, €22.68 δισ, τα μεν υπό τον “έλεγχο ύπαρξης” των εταίρων συνδιαχειριστών των λογαριασμών, τα δε από τις τράπεζες. Ακόμη και εάν υποθέσουμε πως άλλες καταθέσεις της Κεντρικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ είναι μηδενικές. Ο ΟΔΔΗΧ όμως αναφέρει μόνον €19.37 δισ.

Το ερώτημα είναι “τι είναι αυτά τα €3.31 δισ τα οποία βλέπουν οι τράπεζες και η ΤτΕ στις καταθέσεις και δεν τα βλέπει ο ΟΔΔΗΧ και το ΥΠΟΙΚ;”. Υπάρχουν ή όχι;

Το πιο σοβαρό ερώτημα είναι με ποιά χρήματα το σύνολο των διαθεσίμων του δημοσίου φτάνει τα €34.5 δισ που λέει το ΥΠΟΙΚ; Υπάρχουν (την 30/6, με €30.06 δισ repos, δηλαδή όσα έχει δανειστεί ήδη και τα δαπανά ή διατηρεί ως διαθέσιμα ο ΥΠΟΙΚ) €15+ δισ σε ρευστό στους οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου; Η ΤτΕ δίνει €4.51 δισ τραπεζικές καταθέσεις των φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

Για να το πιάσουμε από όλες τις μεριές, για τον Ιούνιο η ΤτΕ αναφέρει σύνολο υποχρεώσεων προς τη Γενική Κυβέρνηση €25.14 δισ – μέσα σ’ αυτά τα €15.79 δισ των δύο λογαριασμών συνδιαχείρισης με δανειστές. Δηλαδή, άλλες καταθέσεις €9.35 δισ. Πάλι δε βγαίνουν τα 15+ δισ για να έχει διαθέσιμα ο ΥΠΟΙΚ €34.5 δισ – λείπουν τουλάχιστον €2 δισ.

Είτε πρόκειται περί λάθους στις αναφορές, είτε ο ΥΠΟΙΚ επιμένει στην εικόνα των υψηλών διαθεσίμων, τα οποία όμως κάπου χάνονται.

Πάντως η διαφορά των 3.3 δισ από τα ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ διαθέσιμα που αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, είναι πρόβλημα. Είναι σα να βεβαιώνουν οι τράπεζες για το πόσα έχεις και συ να λες έχω €3.3 δισ λιγότερα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here