Ούτε ο υψηλός πληθωρισμός ούτε η πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας τρομάζουν τον CEO της JPMorgan όσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τις οποίες θεωρεί ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο σήμερα.
Μιλώντας στο CNBC TV-18 την Τρίτη, ο Jamie Dimon είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει
- «να προετοιμαστεί για υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, υψηλότερα επιτόκια».
Παρά την πίεση των τιμών, εκτίμησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτές τις αναταραχές.
Δεν είναι το ίδιος αισιόδοξος όμως όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του στον κόσμο.
Ο πόλεμος έχει πολώσει τις παγκόσμιες δυνάμεις, χωρίς να διακρίνονται σημάδια υποχώρησης.
- «Νομίζω ότι η γεωπολιτική κατάσταση είναι αυτό που με απασχολεί περισσότερο και δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις αυτού στην οικονομία».
- «Νομίζω ότι το ανθρωπιστικό κομμάτι είναι πολύ πιο σημαντικό. Νομίζω ότι είναι επίσης πολύ σημαντικό για το μέλλον του ελεύθερου δημοκρατικού κόσμου. Ίσως βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για τον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο»
Έτσι στην ερώτηση εάν η γεωπολιτική είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα, απάντησε «απολύτως».
- «Έχουμε αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό στο παρελθόν, έχουμε αντιμετωπίσει ελλείμματα στο παρελθόν, έχουμε αντιμετωπίσει υφέσεις στο παρελθόν και δεν έχουμε δει πραγματικά κάτι τέτοιο σχεδόν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»…
Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για το “worst-case” σενάριο, με τα επιτόκια της Federal Reserve στο 7% και στασιμοπληθωρισμό, υποστήριξε ο CEO της JP Morgan.
- “Αν προκύψουν χαμηλότεροι όγκοι και υψηλότερα επιτόκια, τότε θα ασκηθεί έντονη πίεση στο σύστημα. Και έχουμε προτρέψει τους πελάτες μας να είναι προετοιμασμένοι για τέτοιου είδους πίεση”
Ο ισχυρός άνδρας της JP Morganεπικαλέστηκε μία ρήση του Γουόρεν Μπάφετ, πως
- “όταν υποχωρεί η παλίρροια βλέπεις ποιος κολυμπούσε γυμνός”.
Οι εκτιμήσεις του ανθρώπου που διοικεί την μεγαλύτερη τράπεζα του πλανήτη προκάλεσαν σημαντικέες απώλειες στη Wall Street.
Ο δείκτης Dow Jones έχασε 388,00 μονάδες ή -1,14% και έκλεισε στις 33.618,88 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 63,91 μονάδες ή -1,47% στις 4.273,53 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 207,71 μονάδες ή -1,57% και έκλεισε στις 13.063,61 μονάδες.
Στην Ευρώπη, πτώση κατέγραψαν χθες οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συγκεκριμένα, πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,5% με όλους τους κλάδους στο κόκκινο, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφει ο τεχνολογικός κλάδος με απώλειες πάνω από 1%.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,5% στις 15.323 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,85% στις 7.063 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,15% στις 7.636 μονάδες.