Είναι κάποιες φορές που η εξωφρενική, παράλογη, αντισυμβατική συμπεριφορά του Ελληνικού Κράτους προς τους ….υπηκόους-φορολογουμένους του, όχι μόνον δεν συμβάλει στην εθνική προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών και επαναπατρισμού σημαντικών προσωπικοτήτων της ομογένειας, αλλά επιπλέον καταστρέφει την εικόνα της χώρας μας στην προσπάθεια να καθιερωθεί διεθνώς ως ασφαλής και λογικός επενδυτικός προορισμός.

Ενώ λοιπόν επισήμως, η χώρα προσπαθεί να κερδίσει τον αγώνα του brain gain και του Νon Dom, οι Ελληνικές Φορολογικές Αρχές επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών φορολογώντας, παράλογα και εξοντωτικά, Έλληνες πολίτες που έχουν την ατυχία να διαθέτουν κάποια περιουσία και εισοδήματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει με τις Η.Π.Α. Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας η οποία -όπως συμβαίνει και με τις αντίστοιχες συμβάσεις με άλλα κράτη- υπερισχύει των διατάξεων της Ελληνικής Φορολογικής Νομοθεσίας.

Η Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας (Ν.Δ. 2548/1953 Φ.E.K. 231/27.8.1953/ τ.A’) καθορίζει τον τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος ανάλογα με την πηγή που αυτό προέρχεται.  Δηλαδή αν προέρχεται από σύνταξη, μερίσματα, μισθώματα, δικαιώματα κλπ. Όπως συνήθως συμβαίνει, συμψηφίζεται ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή με τον Ελληνικό φόρο.

Υπάρχουν όμως ορισμένοι Φοροελεγκτές στην Ελλάδα που γράφουν την Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας στα ….παλαιότερα των υποδημάτων τους. Με απλά λόγια οι …ευσυνείδητοι Εφοριακοί δεν αποδέχονται τη δυνατότητα του φορολογούμενου να επιλέξει τη χώρα που θα φορολογηθεί το εισόδημα αυτό.

  • Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι ένας Έλληνας διαθέτει ένα ακίνητο κάπου στην Αμερική και εισπράττει κάποιο ενοίκιο.

Οι …ευσυνείδητοι αυτοί υπάλληλοι του Ελληνικού Κράτους, επιλέγουν αυθαίρετα να ερμηνεύουν κάποιες θαμμένες, ξεχασμένες και ξεπερασμένες διατάξεις, κάποιου φορολογικού κώδικα ώστε να υπολογίζουν ως εισόδημα το σύνολο του εισπραχθέντος μισθώματος, χωρίς φυσικά να αφαιρούν τις δαπάνες συντήρησης (όπως κάνουν οι Αμερικανικές αρχές) για να προκύψει το φορολογητέο εισόδημα.

Με απλά λόγια ξαφνικά φορολογούν το σύνολο του ονομαστικού ενοικίου αφαιρώντας το 5% (παρ. 3α αρθρ. 39 Ν. 4172/2013) σαν να εισέπραξε τα μισθώματα στην Ελλάδα !!

Στο σημείο αυτό είναι ίσως χρήσιμο να επισημανθεί ότι η σύνταξη φορολογικής δήλωσης  για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωτική  για Έλληνες που έχουν και θέλουν να συντηρήσουν  την Αμερικανική υπηκοότητα. Αυτό είναι απαραίτητο για να εξασφαλίσουν και στα παιδιά τους την Αμερικανική υπηκοότητα.

Την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην χώρα τους, τους εύπορους συνταξιούχους άλλων κρατών να αποκτήσουν περιουσία και να ζουν στην Ελλάδα και τους πλούσιους επιχειρηματίες του πλανήτη να επιλέξουν τη χώρα μας ως βάση των δραστηριοτήτων τους, έρχονται κάποιοι …..ευσυνείδητοι…υπάλληλοι και ερμηνεύουν κατά το δοκούν την φορολογική νομοθεσία του παρελθόντος, κάνοντας ότι μπορούν για να διώξουν τους Έλληνες από την Ελλάδα και τους ξένους από την ιδέα μετεγκατάστασης στην Ελλάδα…

Παράλογο; Αφού ουδείς απαντά, μάλλον λογικό….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here