Οι αλλαγές είναι πολλαπλές: μία μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας καθώς
- οι baby boomers (αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964) συνταξιοδοτούνται,
- καταστροφές και διαταραχές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών,
- το κόστος των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,
- πιο ασταθείς γεωπολιτικές δυνάμεις
- αβέβαιο μέλλον για το παγκόσμιο εμπόριο.
Πρόκειται για τις πολύ πιο σημαντικές τάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με κάποιους διαμορφωτές πολιτικής, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα μόνιμα πιο ακριβό κόσμο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανάλυση του Euronews.
- “Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα για το πώς θα διαμορφωθεί η οικονομία τώρα που μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες. Και αυτή η αλλαγή δεν θα γίνει ανώδυνα“, ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αυτό το μήνα σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.
O επικεφαλής της Διεθνούς Τράπεζας Διακανονισμών (ΒIS), Αγκουστίν Κάρστενς, αναφέρθηκε στο μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων 10ετιών που δεν έφερε ωστόσο τα προσδοκωμένα αποτελέσματα.
Από τη δεκαετία του 1990, το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας γνώρισε 30 ολόκληρα έτη δυναμικής ανάπτυξης με χαμηλό πληθωρισμό, σταθερή γεωπολιτική κατάσταση, τεχνολογική πρόοδο, επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης και άφθονο εργατικό δυναμικό.
Αντί όμως να αδράξουν την ευκαιρία και να κάνουν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το μέλλον, οι κυβερνήσεις συσσώρευσαν τεράστια χρέη κυνηγώντας ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Eνώ η παγκοσμιοποίηση έκανε πολύ πλούσιους λιγοστούς ανθρώπους, οδήγησε εκατομμύρια πολίτες σε συνθήκες φτώχειας.
Πολύ περισσότερο, η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξαν πόσο εύθραυστη ήταν αυτή η ανάπτυξη που πυροδοτήθηκε από το φθηνό χρέος.
Τώρα, ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι όλες οι παραπάνω προκλήσεις που πλανώνται στον αέρα μπορεί να εξελιχθούν σε “καταιγίδα” που θα σαρώσει τα πάντα.