Η νέα Διοίκηση του ΟΣΕ ανακοίνωσε μέρος σειράς μέτρων πού πρόσφατα λήφθηκαν για την ασφάλεια της σιδηροδρομικής λειτουργίας.

Πιο συγκεκριμένα:

(α) Αποκαταστάθηκε ο φωτισμός, σύστημα πυρόσβεσης και πεδιομέτρησης του συστήματος GSM-R σε όλες τις σήραγγες του σιδηροδρομικού άξονα Κόρινθος – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Στρυμόνας – Προμαχώνας.

(β) Αποκαταστάθηκε η λειτουργία των συστημάτων συναγερμού και η εγκατάσταση νέου κλειστού κυκλώματος καμερών στις σήραγγες Πλαταμώνα και Τεμπών.

(γ) Αποκαταστάθηκε η λειτουργία του SCADA των σηράγγων Πλαταμώνα και Τεμπών, το οποίο λειτουργεί στο νέο Κέντρο Ασφαλείας Σηράγγων στην Λάρισα και συμπληρώνει την επιτήρηση με συστήματα ασφαλείας του αντίστοιχου Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας.

  • Με πιο απλή γλώσσα θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα συστήματα SCADA είναι υπεύθυνα για την ομαλή λειτουργία τoύ δικτύου ηλεκτροδότησης και σηματοδότησης τού σιδηροδρόμου της χώρας και την καθιστούν λειτουργική.

(δ) Ολοκληρώθηκε η πλήρης λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου Κυκλοφορίας Κορίνθου, Σιδηροδρομικού Κόμβου Αχαρνών, Λιανοκλαδίου, Θεσσαλονίκης και Λάρισας έτσι ώστε να ελέγχεται πλήρως και αποτελεσματικά η κυκλοφορία των συρμών σέ όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο με εξαίρεση των τμημάτων Κορίνθου-Ανω Λιοσίων και εκείνων πού πλήγηκαν από την θεομηνία Daniel.

(ε) Βρίσκεται σέ φάση ελέγχου η ραδιοεπικοινωνία με VHF σε όλο το μήκος του παραπάνω άξονα.

(στ) Δρομολογείται η νέα εγκατάσταση τού συστήματος GSM-R σε τμήματα του σιδηροδρομικού άξονα Ροδοδάφνη – Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, καθώς και στους κάθετους άξονες Λάρισα – Βόλος και Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα.

Το GSM-R είναι ένα διεθνές πρότυπο ασύρματης σιδηροδρομικής επικοινωνίας μεταξύ των τραίνων και των Κέντρων Ελέγχου Κυκλοφορίας εγγυημένης για ταχύτητες μέχρι και 500 χιλ/ώρα χωρίς απώλεια δεδομένων πού εξασφαλίζει ακρίβεια και αμεσότητα επικοινωνίας και συντονισμό κυκλοφορίας.

(ζ) Βρίσκεται σε φάση υλοποίησης ή ανάθεσης σειρά εργολαβιών για τη συντήρηση υποδομών πού αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Την επιδομή, τα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης. Ιδιαίτερα σέ σχέση με την τηλεδιοίκηση αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν λειτουργεί προσωρινά στο κόμβο συνάντησης τριών τρένων στην είσοδο της Θεσσαλονίκης (γνωστό στους Θεσσαλονικείς σαν ΤΧ1) λόγω ανακαίνισης των συστημάτων και αντικατάστασής τους με νέα που υλοποιείται από την Σύμβαση 713 της ΕΡΓΟΣΕ.

Αλλά κι εκεί, λόγω των έργων, η ταχύτητα των τρένων δεν υπερβαίνει τα 20χλμ/ω και οι διαδρομές των τρένων ΧΑΡΑΣΣΟΝΤΑΙ, δεν κινούνται με Φωτοσήματα αλλά με Ελιγμοσήματα.

Επιπλέον, ο κόμβος ΤΧ1 καλύπτεται από 2 Σταθμάρχες και κλειδούχους.

Υπήρξε, συνεπώς, τουλάχιστον ατυχής ο τίτλος δημοσιογραφικού μέσου «Παρολίγο νέα φονική σύγκρουση» καθώς δεν υπήρξε λάθος διευθέτηση στην αλλαγή, αλλά κι επιπρόσθετα η απόσταση των δύο τρένων ήταν απολύτως ασφαλής. Συνεπώς, δεν θα μπορούσε ποτέ να τεθεί ζήτημα σύγκρουσης των τρένων.

  • Την έκτακτη – και για πρώτη φορά – χρηματοδότηση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των Αυτόματων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ). Τα τεύχη του σχετικού διαγωνισμού αναμένεται να είναι έτοιμα τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανάθεσης του έργου στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι αυτό το μέτρο εκσυγχρονισμού αφορά κυρίως ΑΣΙΔ στη Β. Ελλάδα αφού οι ΑΣΙΔ στην υπόλοιπη χώρα λειτουργούν κανονικά. Ικανοποιείται έτσι ένα μόνιμο αίτημα των τοπικών κοινωνιών και εξασφαλίζεται με σύγχρονα μέσα η ασφάλεια των ισόπεδων διαβάσεων για πεζούς και οχήματα.
  • Τις εργασίες καθαρισμού βλάστησης και κοπής δένδρων κατά μήκος του δικτύου, για τίς οποίες ο ΟΣΕ ανάλωσε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου Ευρώ, ενώ προβλέπεται και έχει δεσμευτεί σχεδόν το ίδιο ποσό για το υπόλοιπο του 2024.

Μάλιστα, εντός του 3ου τριμήνου του 2024, θα έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία που αφορά τις 2 Συμβάσεις – Πλαίσιο, ύψους πλέον των 5 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα 3 έτη. Με το μέτρο αυτό διαψεύδονται αναληθείς ισχυρισμοί ότι βλάστηση κατά μήκος τού δικτύου παρεμποδίζει δήθεν την κίνηση των συρμών με τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Σχολιάζοντας τίς σχετικές ανακοινώσεις ο Πρόεδρος τού ΟΣΕ κ. Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι

  • «Mε τα μέτρα αυτά εξασφαλίζεται οριστικά και απολύτως η ασφάλεια στη λειτουργία τού ελληνικού σιδηροδρόμου και δίνεται καταλυτική απάντηση σέ ανακριβείς αιτιάσεις περί δήθεν κενών ασφάλειας στη σιδηροδρομική λειτουργία πού είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.
  • Τέτοιου είδους αιτιάσεις,  φοβούμαι ότι υπονομεύουν το μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού τού ελληνικού σιδηροδρόμου πού επιτελείται για πρώτη φορά στη χώρα και καλλιεργούν αδικαιολόγητα την ανασφάλεια στο επιβατικό κοινό.
  • Ο ΟΣΕ, με συναίσθηση της ιστορικής του ευθύνης, εγγυάται την ασφάλεια της σιδηροδρομικής λειτουργίας προς όφελος τού κοινωνικού συνόλου και τής οικονομίας»