του Βάιου Κρόκου

Έκδηλη είναι η αισιοδοξία σε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς πως ανοίγονται προοπτικές για περαιτέρω αύξηση παραγωγής και διεύρυνση εργασιών στον κλάδο.

Η σημερινή κατάσταση πλέον στο δημόσιο σύστημα αποτελεί «τροχοπέδη» στο να απολαμβάνουν οι ασφαλισμένοι ικανοποιητικές καλύψεις, πόσο μάλλον όταν το δημοσιονομικό πλαίσιο γίνεται όλο και πιο ασφυκτικό για τα κρατικά ταμεία.

Η αντίληψη πάντως πως η ιδιωτική ασφάλιση θα έρθει να διαδραματίσει πιο αποφασιστικό ρόλο στις σύγχρονες ανάγκες είναι κάτι που συμμαρτυρούν πρόσωπα από ευρύτερους πολιτικούς χώρους, φορείς και κοινωνικές ομάδες.

Στο επίκεντρο της διαβούλευσης έχει τεθεί η δεδηλωμένη διάθεση της ΝΔ, και με την ενδεχόμενη ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας σε λίγες μέρες, για στήριξη των τριών πυλώνων ασφάλισης, με κίνητρα από την Πολιτεία ώστε να είναι πιο ελκυστική η επιλογή συμπληρωματικών προγραμμάτων ασφάλισης, αλλά και μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και αναλογικότητα με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ωστόσο όπως αποτυπώνουν τελευταίες μελέτες (πρόταση ΙΟΒΕ) το κόστος μετάβασης παραμένει πεδίο σοβαρής πολιτικής διαβούλευσης καθώς μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπολογίζεται σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ στο 2% του ΑΕΠ.

Εν αναμονή, λοιπόν, για τις επόμενες επίσημες τοποθετήσεις και νομοθετήματα της νέας κυβέρνησης που θα βγάλουν οι κάλπες της Κυριακής.

Ο παλμός της αγοράς

Από την άλλη πλευρά, σε τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαία στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου έδωσαν έμφαση στις δυνατότητες που δημιουργούνται, ιδιαίτερα στον κλάδο Ζωής και Υγείας.

«Δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες στον κλάδο Ζωής και Υγείας από το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δημήτρης Βασιλειάδης, διευθυντής πωλήσεων της MetLife στην εκδήλωση για την βράβευση του Agency.

Εκεί βρέθηκε και ο Face to Face Head Ευρώπης του ομίλου, κ. Μάρτζιν Μπόροβιτς ο οποίος αποκάλυψε πως υπάρχουν σχέδια για την Ελλάδα, δηλώνοντας αισιόδοξος για την «επόμενη μέρα».

«Φαίνεται πως ωρίμασαν οι συνθήκες και πολιτικά για να εναρμονιστεί η αγορά στον κλάδο Ζωής και Υγείας», σημείωσε προ ημέρων σε σχετική ομιλία του ο κ. Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Όπως τόνισε επίσης, δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης της ασφαλιστικής αγοράς με τους 3 πυλώνες και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Πληθώρα στελεχών, παράλληλα, επισημαίνει πως ανεξαρτήτως πολιτικής συγκυρίας, η σταδιακή αλλά συνεχής συνειδητοποίηση φορέων και κοινωνικών ομάδων για τις δυστοκίες του υπάρχοντος συστήματος αλλά και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση αποτελούν «κλειδί» για την μετάβαση σε ένα νέο μοντέλο και την ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here