Μπορεί σήμερα το xDSL να είναι η επικρατέστερη σταθερή ευρυζωνική τεχνολογία στην Ευρώπη, ωστόσο, η εικόνα τα επόμενα χρόνια αλλάζει, με τη συνδεσιμότητα να στρέφεται προς την οπτική ίνα. Για την ακρίβεια, έως το 2023, η οπτική ίνα (Fiber to the Home/to the Building-FTTH/B) θα είναι η κυρίαρχη σταθερή ευρυζωνική τεχνολογία της Ευρώπης.
Σήμερα, η τεχνολογία xDSL αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ όλων των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών (49,9%), ενώ οι συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας αντιστοιχούν στο 30% και οι καλωδιακές συνδέσεις στο 17%. Μέχρι το 2023, οι συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας θα αντιπροσωπεύουν ποσοστό 41% των συνολικών, ενώ η τεχνολογία xDSL θα περιοριστεί στο 39%, με το ποσοστό των καλωδιακών συνδέσεων να παραμένει σχεδόν σταθερό στο 16%.
Σύμφωνα με νέα ανάλυση της GlobalData Technology, η τεχνολογία FTTH/B θα συνεχίσει να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 12,4% έως το 2024. Επί του παρόντος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ρωσία έχει το μεγαλύτερο μερίδιο των γραμμών οπτικών ινών στην Ευρώπη, ως ποσοστό των συνολικών ευρυζωνικών γραμμών (75%). Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ισπανία θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αγορά του FTTH/B το 2023, με μερίδιο 86,5%.
Κοινή χρήση δικτύου
Η έρευνα διαπιστώνει, εξάλλου, ότι οι Ευρωπαίοι πάροχοι σταθερών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προχωρούν όλο και πιο συχνά σε επενδύσεις κοινής χρήσης δικτύων (network sharing), προκειμένου να επιταχυνθεί η κάλυψη και να μειωθεί το κόστος της εγκατάστασης οπτικών ινών. “Για να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και να προσφέρουν νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες επενδύουν έντονα σε ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας”, διαπιστώνουν οι αναλυτές της GlobalData Technology.
Μάλιστα, όπως παρατηρούν οι αναλυτές της GlobalData Technology, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές τηλεπικοινωνιών και οι κυβερνήσεις όχι μόνο ενθαρρύνουν, αλλά πριμοδοτούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας των οπτικών ινών. Οι αναλυτές της εταιρείας επικαλούνται το παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία υποστηρίζει χρηματοδοτικά τη μετάβαση στην τεχνολογία FTTH/B. Αναλυτικά, η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει επιδοτήσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μέχρι €5.137 και σε σχολεία μέχρι €3.882, μέσω ενός voucher, για τη μετάβαση της σταθερής ευρυζωνικής σύνδεσης τους στο δίκτυο οπτικών ινών.
Sepe