120 Χρόνια Παραγωγής Αυτοκινήτων Opel

 

  • Αποκλειστική επετειακή προσφορά: Opel Insignia “120 Years“ από €21.100.
  • Δεκαετίες οδηγικής απόλαυσης: Kadett, Diplomat, Calibra, Insignia GSi και άλλα
  • Απόλυτη ακρίβεια: πλαίσιο FlexRide και Twinster AWD με torque vectoring
  • Αυτοκίνητα για όλους: Ο εκδημοκρατισμός τεχνολογιών κοινή πρακτική της μάρκας

 

Η Opel κατασκευάζει αυτοκίνητα από το 1899. Όλα ξεκίνησαν με το Patentmotorwagen “System Lutzmann” 4 ίππων – σύμφωνα με εταιρικό διαφημιστικό έντυπο εκείνης της εποχής, “Always only the best of the best” (‘Πάντα μόνο το καλύτερο των καλύτερων’). Το 2019, η Opel γιορτάζει 120 Χρόνια στην Παραγωγή Αυτοκινήτων – και επομένως 120 χρόνια καινοτομιών. Η Γερμανική εταιρία έχει μακρά παράδοση στη δημιουργία πρωτοποριακών τεχνολογιών και στην εφαρμογή τους στη μαζική παραγωγή. Οι ζωηροί κινητήρες και τα ανθεκτικά πλαίσια με άφθονη πρόσφυση ανέκαθεν έπαιζαν περίοπτο ρόλο – όπως στο 1.3 Litre με ‘συγχρονισμένη ανάρτηση Opel’, το Diplomat B με πίσω άξονα de Dion, το Rallye Kadett GT/E και το πολύ δυναμικό Calibra Turbo με τετρακίνηση.

Το καλύτερο παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας σήμερα είναι η ναυαρχίδα της Opel: χάρη στο συνδυασμό τετρακίνησης Twinster all-wheel drive με κατανομή ροπής (torque vectoring) και πλαισίου FlexRide, το Insignia είναι πρωταθλητής της πρόσφυσης. Είναι αξιόπιστο παντού – ακόμα και το χειμώνα στο χιόνι και τον πάγο. Τώρα, το Insignia διατίθεται στην επετειακή έκδοση “120 Edition” με πλούσιο εξοπλισμό και τιμή πρόκληση.

Συστήματα υποβοήθησης όπως η κάμερα εμπρός «Opel Eye» που περιλαμβάνει Ένδειξη απόστασης προπορευόμενου οχήματος, Προειδοποίηση εμπρόσθιας σύγκρουσης, Αναγνώριση επικείμενης σύγκρουσης με λειτουργία περιορισμού σύγκρουσης χαμηλής ταχύτητας, Υποβοήθηση επαναφοράς & διατήρησης στη λωρίδα κυκλοφορίας, και Αναγνώριση σημάτων κυκλοφορίας, προσφέρονται στον στάνταρ εξοπλισμό, ενώ άλλα χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρας βροχής, αυτόματη ρύθμιση προβολέων και ηλεκτρονικός διζωνικός κλιματισμός αυξάνουν το επίπεδο άνεσης. Το Insignia “120 Edition” διαθέτει επίσης Multimedia Navi με συνδεσιμότητα Infotainment (2 USB ports, Aux) με έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών.

«Με τα πλήρως εξοπλισμένα επετειακά μοντέλα μας “120 Years” για μία ακόμα φορά δείχνουμε πόσο πολύτιμες είναι οι πρακτικές τεχνολογίες» σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος Πωλήσεων και Marketing της Opel, Xavier Duchemin. «Επομένως, έχουμε στη γκάμα μας ακριβώς τα οχήματα που θέλουν οι πελάτες μας – με πολύ ελκυστικό εξοπλισμό.»

Το Opel Motorwagen εκπροσωπούσε «το μεγαλύτερο επίτευγμα στη σχεδίαση κινητήρων μέχρι τότε»

Το Opel Insignia γενικότερα, επιβεβαιώνει ότι κοινή πρακτική της μάρκας είναι να υπερβαίνει πάντα τις προσδοκίες των πελατών στις αντίστοιχες κατηγορίες αυτοκινήτων. Η βάση γι’ αυτό τέθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από το Opel Patentmotorwagen “System Lutzmann”, που ήδη προσέφερε δύο σημαντικές τεχνολογίες: η πρώτη ήταν το ελαστικό με αεροθάλαμο, που επινόησε ο Robert William Thomson το 1845, αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί ακόμα συστηματικά στη βιομηχανία αυτοκινήτου. Η δεύτερη ήταν ο μονοκύλινδρος κινητήρας 4 ίππων. Τον Ιανουάριο του 1901, αυτός ο κινητήρας έκανε την Opel να λέει με υπερηφάνεια ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο Rüsselsheim «αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη σχεδίαση κινητήρων μέχρι στιγμής σε επίπεδο απλότητας μηχανισμού και στιβαρότητας κατασκευής.»

‘Ιλιγγιώδης ταχύτητα’ χάρη στο δικύλινδρο κινητήρα 12 ίππων

Το “Always only the best of the best” (‘Πάντα μόνο το καλύτερο των καλύτερων’) είναι ένα ακόμα επιβεβαιωμένο μότο της Opel. Και επειδή η κατασκευάστρια εταιρία από το Rüsselsheim, όπως όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και κινητήρων, χρειάστηκε  να αντιμετωπίσει τη ζήτηση για περισσότερη ισχύ από την αρχή, ανέβασε το πήχη ακόμα ψηλότερα το 1902. Ο πρώτος δικύλινδρος κινητήρας της εταιρίας, που εξελίχθηκε υπό της οδηγίες των άρτια καταρτισμένων αδελφών Fritz και Wilhelm, απέδιδε 12 ίππους. Το Opel με αμάξωμα Tonneau μπορούσε να αναπτύξει ‘ιλιγγιώδη ταχύτητα’ έως 45 km/h. Αυτό ήταν κάτι παραπάνω από μία θεωρητική τιμή, αφού κανονικό ή υποτυπώδες οδόστρωμα υπήρχε μόνο στις πόλεις, και όχι σε όλες τις περιπτώσεις. Αναμφίβολα ήταν η μηχανική αντλία λαδιού αυτή που έκανε τη διαφορά. Η χειροκίνητη αντλία με γυάλινη θυρίδα, που χρειαζόταν έλεγχο από τον οδηγό κάθε 10 – 15 χλμ., ήταν πλέον ξεπερασμένη.

Η συγχρονισμένη ανάρτηση Opel βάζει τέλος στην εποχή της άμαξας που έσερναν άλογα

Ένα ορόσημο στην τεχνολογική εξέλιξη του Rüsselsheim εξασφάλισε ποιότητα κύλισης ακόμα και σε κακή ποιότητα υποδομών. Η ‘συγχρονισμένη ανάρτηση Opel’ που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Βερολίνου το 1934, ήταν μία εναλλακτική σχεδίαση αντί της ευρέως χρησιμοποιούμενης εμπρός ανάρτησης ‘χωρίς άξονα’. Οριζόντια ελατήρια συνεργάζονταν με υδραυλικά αμορτισέρ διπλής ενέργειας στο ίδιο κέλυφος, ενώ το σύστημα Dubonnet απέτρεπε τις διαμήκεις ταλαντώσεις. Μαζί με τα ημι-ελλειπτικά φύλλα σούστας και τους υδραυλικούς αποσβεστήρες στον πίσω άξονα, επέτρεπαν στο αυτοκίνητο να περνά με άνεση πάνω από λακκούβες. Συγκριτικά με το μοντέλο Opel 1.3 L 24 hp, που επίσης διέθετε κλειστό πλαίσιο με διαγώνια γόνατα και εγκάρσιες δοκούς, κιβώτιο τεσσάρων σχέσεων και υδραυλικά φρένα, πολλοί ανταγωνιστές με σχέδια που χρονολογούνταν από την εποχή της άμαξας με τα άλογα ξαφνικά έδειχναν παλιομοδίτικα.

Ο κινητήρας straightsix φέρνει αίσθηση πολυτέλειας στη μεσαία κατηγορία

Το Rekord A “6” έδωσε ένα ακόμα παράδειγμα ‘εκδημοκρατισμού’  τεχνολογιών υψηλής ποιότητας από την Opel. Ο κινητήρας του κορυφαίου μοντέλου που λανσαρίστηκε το 1964 απέδιδε εντυπωσιακή ροπή 185 Nm από 2.600 κυβ. εκ. Η ισχύς και η πολιτισμένη λειτουργία του αναβαθμισμένου straight-six κινητήρα χάριζε στα μεσαία sedan και coupé μία αίσθηση πολυτέλειας. Ο κινητήρας βασίστηκε σε μία σχεδίαση της παλιάς σχολής με εκκεντροφόρο στο μπλοκ, ωστήρια βαλβίδων επικεφαλής και κοκοράκια. Υδραυλικά καπελότα καταργούσαν τις ανάγκες συντήρησης. Ο υπερτετράγωνος κινητήρας αναβάθμισε σημαντικά το Rekord A προς το τέλος της καριέρας του, ενώ έδενε άριστα με τα νέα μοντέλα ανώτερων κατηγοριών Kapitän και Admiral χάρη στον πειστικό χαρακτήρα του.

Όλα έδειχναν ότι η Opel είχε επινοήσει την καλύτερη λύση για το Diplomat

Η Γερμανική εταιρία συνέχισε να δείχνει απροκάλυπτα την τάση της για προηγμένες τεχνολογίες συστημάτων κίνησης και πλαισίου. Για παράδειγμα, η μπροσούρα πωλήσεων του Opel Diplomat B που λανσαρίστηκε το 1969 έλεγε, «Το κατασκευάσαμε από μέσα προς τα έξω». Που σημαίνει: «Η Τεχνολογία αποτελεί σημείο εκκίνησης». Και αυτό είναι ολοφάνερο στον πίσω άξονα de Dion που εκθειάστηκε από τους ειδικούς. Η έξυπνη σχεδίαση συνδύαζε τα πλεονεκτήματα της σταθερότητας των γωνιών σύγκλισης και κάμπερ που προσέφερε ένας άκαμπτος άξονας δύο συνδέσμων με ανεξάρτητη ανάρτηση που περιόριζε το μη αναρτώμενο βάρος. Το διαφορικό στον δευτερεύοντα άξονα, τα ημιαξόνια με σφαιρικούς συνδέσμους ακραξονίων για σταθερή μετάδοση στροφών και ρύθμιση μήκους, διαμήκεις βραχίονες και ψαλίδια για ακριβή έλεγχο των τροχών, καθώς και η αντιστρεπτική δοκός, τα ελατήρια και τα τηλεσκοπικά αμορτισέρ ολοκλήρωναν την εικόνα. Όλα μαζί έδειχναν ότι ‘είχαμε επιλέξει την καλύτερη δυνατή λύση για το δρόμο’.

105 ίπποι απογειώνουν τον ‘Πύραυλο από το Rüsselsheim

105 ίπποι σε ένα συμπαγές αυτοκίνητο ήταν επίσης μεγάλη υπόθεση το 1975. Με το Kadett GT/E, η Opel λανσάρισε ένα ανταγωνιστικό βασικό μοντέλο. Το ισχυρό, καθημερινό όχημα με τα έξοχα οδηγικά χαρακτηριστικά είχε για ένα μέσο πελάτη με σπορ φιλοδοξίες την ίδια αξία που έχει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο για τους οδηγούς αγώνων. Ο υψηλής ροπής κινητήρας ψεκασμού 1.9L, που επίσης χρησιμοποιήθηκε στο νέο Manta GT/E, απογείωνε τον ‘Πύραυλο από το Rüsselsheim’ με απόβαρο μόλις 900 kg από στάση στα 100 km/h σε 10,2 δεύτερα. Μπορούσε να αναπτύξει τελική ταχύτητα 184 km/h, ενώ αργότερα, με το δίλιτρο κινητήρα  έφτανε τα 190 km/h.  Για άριστη πρόσφυση και υψηλές ταχύτητες στις στροφές, οι μηχανικοί από το Rüsselsheim δεν άφησαν τίποτα στην τύχη σε ό,τι αφορά το πλαίσιο: χάρη στα πιο άκαμπτα ελατήρια και τα ειδικά αμορτισέρ Bilstein, το πλαίσιο μπορούσε να διαχειριστεί υψηλή κινητήρια ισχύ και προσέφερε άφθονα αποθέματα ασφάλειας.

Ο προηγμένος κινητήρας straightsix συνδύαζε αθόρυβη λειτουργία με κορυφαία ταχύτητα

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, η Opel παρουσίασε το Senator ως διάδοχο της θρυλικής σειράς KAD (Kapitän, Admiral, Diplomat). Η νέα ναυαρχίδα της Opel έπεισε με την τεχνολογία και την ποιότητά της και υπερτερούσε σε άμεση σύγκριση με λιμουζίνες από τη Στουτγάρδη και το Μόναχο. Μία κατηγορία πιο κάτω, το Opel Omega αντικατέστησε το Rekord E το 1986 και αναδείχτηκε “Αυτοκίνητο της Χρονιάς 1987” την επόμενη χρονιά. Και για τα δύο μοντέλα, Senator και Omega, η Opel δημιούργησε έναν εντελώς νέο, εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, που ήταν ένας από τους καλύτερος σε επίπεδο επιδόσεων, πολιτισμένης λειτουργίας και καμπύλης ισχύος. Ένα νόμισμα μπορούσε να σταθεί στην άκρη του καλύμματος της κυλινδροκεφαλής χωρίς να πέσει εξ αιτίας κραδασμών του κινητήρα στο ρελαντί.

Ιδιαίτερη πρόκληση για τους μηχανικούς της Opel είχε το γεγονός ότι ο νέος κινητήρας έπρεπε να προσφέρει ανώτερη, ομαλή επιτάχυνση στο ‘upper-class’ Senator 3.0i 24V και ταυτόχρονα κορυφαίες επιδόσεις στο Omega 3000 24V, την πιο σπορ έκδοση του μεσαίου sedan. Ήταν σαν μία απαιτητική άσκηση την οποία οι μηχανικοί έφεραν εις πέρας με επιτυχία. Ο νέος, εξακύλινδρος κινητήρας 3.0L απέδιδε 150 kW/204 hp. Τεχνολογία τεσσάρων βαλβίδων ανά κύλινδρο καθώς και το καινοτόμο διπλό σύστημα εισαγωγής αέρα εξασφάλιζαν ανώτερη καμπύλη ισχύος και άφθονη οδηγική απόλαυση, ακόμα και στις χαμηλές στροφές, με μέγιστη ροπή 270 Nm. Ο κινητήρας εντυπωσίασε με την εξαιρετική επιτάχυνση και την υψηλή ελαστικότητα σε όλο το εύρος στροφών. Το Omega 3000 24V με πεντατάχυτο μηχανικό κιβώτιο επιτάχυνε από στάση στα 100 km/h σε 7,6 δευτ., και το βαρύτερο Senator 3.0i 24V σε 0,2 δευτερόλεπτα. περισσότερο.

Πλαίσιο DSA με πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων προσφέρει υψηλά αποθέματα ασφάλειας

Για να μπορεί να φτάνει η ισχύς του κινητήρα στο δρόμο ομοιόμορφα και με ασφάλεια, οι μηχανικοί της Opel εφοδίασαν τα σπορ Opel Omega 3000 και Omega 3000 24V και όλα τα μοντέλα Senator με ένα νέο σύστημα πίσω ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων. Το σύστημα που βασίζεται στο πλαίσιο DSA εγγυόταν υψηλά αποθέματα ασφάλειας σε όλες τις ταχύτητες και οδηγικές συνθήκες. Οι μηχανικοί το πέτυχαν με ένα πρόσθετο στοιχείο ανάρτησης. Χωρίς αυτόν τον πρόσθετο διαγώνιο βραχίονα, απαιτείται μία πιο σκληρή ρύθμιση πλαισίου με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το επίπεδο άνεσης, κυρίως στα μοντέλα Senator – κάτι το οποίο θα δυσαρεστούσε τους πελάτες. Χάρη στην πολυετή εμπειρία τους στις προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή, οι μηχανικοί κατάφεραν να βελτιώσουν την ακρίβεια διεύθυνσης και τη συμπεριφορά στις στροφές. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε γρήγορες στροφές και αλλαγές βάρους, αλλά και σε ξαφνικές αλλαγές λωρίδες και τους ελιγμούς αποφυγής εμποδίων. Κυρίως στους κινητήρες υψηλών επιδόσεων, οι μεγάλες διαφορές ροπής επηρεάζουν τους κινητήριους τροχούς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα κατευθυντικότητας κατά την επιτάχυνση. Ο νέος πίσω άξονας πολλαπλών συνδέσμων DSA μείωσε αυτό το φαινόμενο στο ελάχιστο. Επομένως, οι μηχανικοί της Opel κατάφεραν να μεταφέρουν με ασφάλεια τις αισθητά αυξημένες επιδόσεις των νέων εξακύλινδρων κινητήρων στο δρόμο, χωρίς θυσίες στην άνεση ή συμβιβασμούς στο σετάρισμα του αυτοκινήτου.

Το Opel Calibra θέτει πρότυπα προηγμένης σχεδίασης και τετρακίνησης

Η Opel έκανε την είσοδό της στην τελευταία δεκαετία του περασμένου αιώνα με μία προηγμένη φιλοσοφία σχεδίασης. Το Calibra που παρουσίασε στο 1989 IAA όχι μόνον απέσπασε πολυάριθμα διεθνή βραβεία, αλλά το τετραθέσιο σπορ coupé ήταν και εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικά σε όλα τα επίπεδα. Το Calibra εντυπωσίασε έχοντας τον μικρότερο συντελεστή οπισθέλκουσας από όλα τα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής. Ο συντελεστής Cd 0.26 του χάρισε τον τίτλο του “Παγκόσμιου Πρωταθλητή Αεροδυναμικής”. Από τα τέλη του 1990, σύστημα τετρακίνησης, ήδη γνωστό από το Opel Vectra, ήταν διαθέσιμο και για το coupé. Το σύστημα υποσχόταν υψηλή ελκτική πρόσφυση, εξαιρετική σταθερότητα πέδησης και ασφαλή συμπεριφορά σε όλες τις συνθήκες. Ένα συνεκτικός συμπλέκτης Visco προσέφερε την απαραίτητη ισορροπία ροπής μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα στις στροφές. Επίσης, μπορούσε να κατανείμει αυτόματα τη ροπή μεταξύ των δύο αξόνων, ανάλογα με την ολίσθηση των εμπρός τροχών. Έτσι ο πίσω άξονας επιφορτιζόταν με το 15-60% της κίνησης, σε ακραίες συνθήκες ακόμα και μέχρι το 100%. Οι μηχανικοί της Opel κατάφεραν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την οδηγική ασφάλεια με έναν υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη. Διακόπτοντας άμεσα την μετάδοση ισχύος στον πίσω άξονα κατά τη διάρκεια του φρεναρίσματος, το σύστημα εξασφάλιζε εξαιρετική σταθερότητα στο φρενάρισμα σε όλες τις οδηγικές συνθήκες και χάρη στο στάνταρ σύστημα ABS.

Λόγω της σπορ, αεροδυναμικής του σχεδίασης, το Calibra διψούσε για ακόμα ισχυρότερο κινητήρα – τον οποίο η Opel προσέφερε από το 1992. Η εταιρία αντικατέστησε τον 16βάλβιδο με μία νέα, υπερτροφοδοτούμενη μονάδα βασισμένη στον ήδη δοκιμασμένο κινητήρα, που χρειαζόταν μόνο μερικές μηχανολογικές μετατροπές. Αυτές είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση ισχύος από 150 σε 204 ίππους, με την ίδια σχεδόν κατανάλωση καυσίμου και, σε συνδυασμό με την τετρακίνηση, έκαναν το Calibra Turbo πραγματικό αντίπαλο της Porsche 968, που ήταν σχεδόν δύο φορές πιο ακριβή εκείνη την εποχή. Ένα από τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου turbo κινητήρα της Opel ήταν η ενσωμάτωση του υπερσυμπιεστή και της πολλαπλής εξαγωγής σε μία μονάδα. Αυτό το ενιαίο σύστημα λειτουργούσε με ιδιαίτερα χαμηλές θερμικές απώλειες και σημαντικά υψηλότερη απόδοση υπερσυμπιεστή. Ο νέος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, με τους κινητήρες turbo να χρησιμοποιούνται σε όλο και περισσότερα μοντέλα και κατηγορίες αυτοκινήτων.

Πλαίσιο FlexRide με τρία προγράμματα για ελεγχόμενη με ακρίβεια οδηγική απόλαυση

Από το 2008,η μαγική λέξη της Opel για ακόμα περισσότερη οδηγική απόλαυση και ασφάλεια ήταν “FlexRide”. Αυτό το πλαίσιο mechatronic με προσαρμοζόμενο έλεγχο απόσβεσης, που αρχικά αποτελούσε αποκλειστικότητα του Opel Insignia,  λανσαρίστηκε στη νέα γενιά Astra μετά από ένα χρόνο. Με το FlexRide, ο οδηγός μπορούσε να ρυθμίσει την δυναμική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις επιλέγοντας Standard, Sport ή Tour mode – κάτι πραγματικά σπάνιο στην κατηγορία συμπαγών αυτοκινήτων.

Χάρη στη μονάδα DMC (Driving Mode Control), το πλαίσιο μπορούσε να προσαρμόζεται άμεσα ανάλογα με τις κινήσεις του συστήματος διεύθυνσης, τις εντολές στο γκάζι, τις οδικές συνθήκες και το επιθυμητό πρόγραμμα. Στο Tour mode, οι αποσβεστήρες είναι πιο μαλακοί και το σύστημα διεύθυνσης πιο γραμμικό. Αυτό καθιστά τα μεγάλα ταξίδια λιγότερο κουραστικά και πιο χαλαρά. Στο Sport mode, το FlexRide προσφέρει μία πιο δυναμική οδηγική εμπειρία με άμεση απόκριση: η απόσβεση σκληραίνει, το τιμόνι αντιδρά πιο άμεσα και το ηλεκτρονικό γκάζι παρέχει ταχύτερη απόκριση. Για να υπογραμμίσει οπτικά τον σπορ χαρακτήρα ο φωτισμός των οργάνων αλλάζει από λευκό σε κόκκινο.

Insignia με FlexRide και τετρακίνηση με torque vectoring

Το Opel Insignia προσφέρει τώρα την απόλυτη ακρίβεια και οδηγική απόλαυση – στο πιο σπορ μοντέλο της γκάμας GSi. Επίσης επιστρατεύεται το πιο εξελιγμένο πλαίσιο FlexRide, που για την περίπτωση διαθέτει και ειδικό πρόγραμμα Competition mode, το οποίο επιτρέπει στο οδηγό περισσότερη ολίσθηση για να απολαύσει τη σπορ εμπειρία πριν την παρέμβαση του ESP.

Το προηγμένο σύστημα τετρακίνησης Twinster με torque vectoring συμπληρώνει άριστα το σπορ πλαίσιο. Αυτό το πρωτοποριακό high-tech σύστημα περιλαμβάνει δύο ηλεκτρικά ελεγχόμενους πολύδισκους συμπλέκτες που αντικαθιστούν το συμβατικό διαφορικό στον πίσω άξονα και εξασφαλίζουν ακριβή μεταφορά ροπής σε κάθε τροχό. Με άλλα λόγια: χάρη στην κατανομή ροπής στους τροχούς του ιδίου άξονα, μεταφέρεται σε κάθε τροχό η ιδανική ελκτική ισχύς. Ανάλογα με τις συνθήκες, οι τροχοί επιταχύνουν σε κλάσματα δευτερολέπτου – ανεξάρτητα αν το οδόστρωμα είναι βρεγμένο, παγωμένο ή χιονισμένο. Επομένως η ενοχλητική υποστροφή, δηλ. το άνοιγμα της τροχιάς των εμπρός τροχών, είναι γενικά άγνωστη λέξη στο Insignia GSi. Αυτό ακολουθεί με ακρίβεια την πορεία που επιλέγει ο οδηγός με τις εντολές του στο τιμόνι. Σε συνδυασμό με ειδικά σπορ ελαστικά και δίλιτρο κινητήρα BiTurbo diesel 154 kW/210 hp (κατανάλωση καυσίμου στον κύκλο NEDC1: στην πόλη 9,4 l/100 km, εκτός πόλης 5,8 l/100 km, μικτός κύκλος 7,1 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο 188-187 g/km,  κατανάλωση καυσίμου στον κύκλο WLTP2: μικτός κύκλος 8,0-7,6 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο 208-198 g/km), το Insignia GSi, που έχει ρυθμιστεί στη θρυλική πίστα του Nürburgring Nordschleife, αγγίζει ταχύτητες 233 km/h και γίνεται ένα αυτοκίνητο με εξαιρετικά ακριβή και σπορ συμπεριφορά.