Γράφει η «ξενοδόχος»

Σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από την πρό κρίσης περίοδο κυμαίνονται οι τιμές των ενοικίων σε μικρά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις.

«Με την προσδοκία των υψηλότερων εσόδων, πολλοί ιδιοκτήτες αποσύρουν τις κατοικίες  τους από την αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων και στρέφονται στην αγορά των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, ειδικά σε περιοχές που έχουν μεγάλη ζήτηση από τουρίστες», επισημαίνει χαρακτηριστικά στην τελευταία της έκθεση για την αγορά ακινήτων η Eurobank Property Services, η οποία, μετά τη συμφωνία εξαγοράς με τον όμιλο της Εurobank, θα ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα του ιταλικού ομίλου Cerved.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η εταιρεία, αυτή η τακτική έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις ώστε η  προσφορά μικρότερων διαμερισμάτων για μακροχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb στις συγκεκριμένες περιοχές (σ.σ. κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς) είναι πραγματικά περιορισμένη.

  • «Οι τιμές των ενοικίων για μακροχρόνια μίσθωση σε αυτές τις περιοχές για ένα μεγάλο μέρος των κατοικιών έχουν προσεγγίσει την πρό κρίσης περίοδο, ήτοι  την εποχή του  2006- 2008, ενώ για διαμερίσματα μικρότερα από 50 τ.μ., υπάρχουν περιπτώσεις που τις έχουν ξεπεράσει.

Πάντως, η ζήτηση από το εξωτερικό (βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες, αγορά β’ κατοικίας ή πρόγραμμα Golden Visa) έχει συμβάλει, συνολικά, στην ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς κατοικίας, η οποία σύμφωνα με την ανάλυση της Eurobank Property Services φαίνεται ότι έπιασε πάτο το  τρίτο τρίμηνο του 2017 κι έκτοτε ξεκίνησε να αναπτύσσεται εκ νέου.

  • «Από την στιγμή ωστόσο που η οικονομία και η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, τυχόν αρνητικές επιδόσεις σε επίπεδο τουριστικών εσόδων μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο».

Η ανάλυση αναφέρει ότι συνολικά οι προοπτικές της αγοράς είναι θετικές και μελλοντικά θα επωφεληθεί από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, τη βελτίωση της στεγαστικής πίστης αλλά και την καλύτερη διαχείριση όσον αφορά τα ανοίγματα των δανείων.

Στους παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά είναι οι εξωγενείς παράμετροι όπως η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας και ένα σκληρό Brexit που με τη σειρά τους ενδέχεται να επηρεάσουν τον ελληνικό τουρισμό και κατά συνέπεια την αγορά των βραχυπρόθεσμων τουριστικών μισθώσεων, η οποία έχει δώσει ώθηση τα τελευταία χρόνια στην εγχώρια κτηματαγορά.

Ενας ακόμη παράγοντας έχει να κάνει και με τις αντοχές των υποδομών που αγγίζουν τα όριά τους σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, πιθανότατα, να υπάρξει ένα ανώτατο όριο το οποίο, όταν ξεπεραστεί, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερους ρυθμούς όσον αφορά τη ζήτηση για τους  συγκεκριμένους προορισμούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here