Ομόλογα – Μετοχές. Ποιος λέει την αλήθεια για την ελληνική οικονομία;

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όταν οι αγορές συνειδητοποίησαν ότι στην Ελλάδα επίκειται μια σημαντική πολιτική αλλαγή -μια αλλαγή προσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής– ξεκίνησε ένα εντυπωσιακό ανοδικό ράλι στις αξίες των ομολόγων και μια σημαντική ανοδική κίνηση -με πολλές όμως αναταράξεις- στην Χρηματιστηριακή αγορά.

Σήμερα, οι προσδοκίες των αγορών για πολιτική αλλαγή έγιναν πραγματικότητα και η νέα κυβέρνηση συνεχίζει –με ραγδαίους ομολογουμένως ρυθμούς- να προσφέρει θετικά δείγματα γραφής.

  • Η αγορά των ομολόγων συνεχίζει να ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό -με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος χρήματος στην λειτουργία της οικονομίας τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο Δημόσιο.
  • Στο Χρηματιστήριο –αντιθέτως- οι κινήσεις είναι διστακτικές, σε μεγάλο βαθμό αρνητικές, αναδεικνύοντας επιφυλακτικότητα και καχυποψία ως προς το μέλλον της οικονομίας.

Ποια από τις δύο αγορές έχει δίκιο; Η Κεφαλαιαγορά ή η Χρηματαγορά;

Προφανώς και οι δύο.

Η αγορά των ομολόγων –σ’ ένα διεθνές περιβάλλον ραγδαίας πτώσης των επιτοκίων- αντανακλά την σιγουριά των επενδυτών ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία, δεν θα δυσκολευτεί στην εξυπηρέτηση του τεράστιου Δημοσίου Χρέους, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον. Σήμερα έχουμε νέο ιστορικό χαμηλό στο ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,75%. Την ίδια μερα το ιταλικό 10ετές ομόλογο καταγράφει ιστορικό χαμηλό στο 1,01% ενώ συνολικά στην Ευρώπη 165 ομόλογα σημειώνουν αρνητικές αποδόσεις.

Αντιθέτως η αγορά των κεφαλαίων, απαιτεί ραγδαίες μεταρρυθμίσεις και απτά αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία.

Οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο αγοράζουν την προοπτική μελλοντικής κερδοφορίας που είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί και ακόμη δυσκολότερο να θεωρηθεί δεδομένη.

  • Η θεωρία είναι σαφής: Η Ανάπτυξη στηρίζεται σε τρεις κυρίως παράγοντες: Στο Κεφάλαιο. Στην Εργασία. Στην Παραγωγικότητα.

Οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο αγοράζουν την προοπτική της Ανάπτυξης. Την μετρούν, την αξιολογούν και τοποθετούν τα κεφάλαιά τους.

Η αγορά των ομολόγων διευκολύνει την είσοδο κεφαλαίων.

Η Εργασία και η Παραγωγικότητα ωστόσο χρειάζονται τολμηρές μεταρρυθμιστικές πολιτικές οι οποίες εκτός από την εξαγγελία πρέπει να περάσουν και στην εφαρμογή, στην επιτυχή υλοποίηση.

Οι αγορές συχνά παρασύρονται από τον ενθουσιασμό ή τον φόβο των επενδυτών.

Στο τέλος όμως πάντα κυριαρχεί ο ορθός λόγος. Τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής είναι αυτά που αποφέρουν κέρδη στους τολμηρούς επενδυτές και καλύτερη ζωή στους εργαζόμενους και την κοινωνία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ