Εκρηκτικό ξεκίνημα στο Χρηματιστήριο, εκπληκτική βελτίωση και “ανατιμολόγηση του δημοσίου χρέους” στην αγορά ομολόγων.

Η Ελληνική αγορά χρήματος και κεφαλαίων από το πρώτο λεπτό επιδοκίμασε την επιλογή των ψηφοφόρων και έστειλε το δικό της μήνυμα προς την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί τον Ιούνιο…

Το 10ετές ομόλογο της Ελληνικής Δημοκρατίας φέρει επιτόκιο 3,9% έναντι 4,2% του Ιταλικού δεκαετούς,  3,4% του Ισπανικού και 3,2% του Πορτογαλικού.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό 10ετές επιτόκιο επιβαρύνεται με επιτόκιο 3,6% ενώ το Βρετανικό 3,9%
Η διαφορά επιτοκίου με τα αντίστοιχα γερμανικά επιτόκια ( spread) υποχωρεί στις 149 μονάδες βάσης και αυτή είναι η πιο μικρή διαφορά από τον Αύγουστο του 2022.
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ξεκίνησε με εκρηκτική άνοδο του Γενικού Δείκτη +6,35% με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ και πρώτο limit up στην Alpha Bank.
Διψήφια, πάνω από 10%, ήταν η άνοδος σε Eurobank, Alpha bank, Πειραιώς και Εθνική, τα  HelleniQ Energy και η Quest σημειώνουν άνοδο άνω του 6%, ενώ άνω του +5% είναι οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Λάμδα, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ.

 

H Eurobank Equities έσπευσε να συστήσει στους επενδυτές να τολμήσουν να αναλάβουν μεγαλύτερο επενδυτικό κίνδυνο, καθώς άνοιξε ο δρόμος για τη επαναξιολόγηση και επανατιμολόγηση (re-rating) των ελληνικών μετοχών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο σενάριο που θα μπορούσε να υπάρξει, καθώς διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τη δημοσιονομική σύνεση, ενώ αφήνει περιθώρια για αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα από ό,τι αναμένει η αγορά (επόμενος καταλύτης είναι η αξιολόγηση από τη Fitch στις 9 Ιουνίου).