Εβδομάδα ομολόγων η προηγούμενη, καθώς χαρακτηρίστηκε από τη νέα «έξοδο» της χώρας στις αγορές και τη δημόσια προσφορά για το ομολογιακό που «έτρεξε» ο ΟΠΑΠ. Η μεν κρατική πλευρά άντλησε 2 δισ. (με την προσφορά να φθάνει στα 16,75 δισ.), με επιτόκιο 1,17%, ανεβάζοντας στα σχεδόν 40 δισ. την επάρκεια του λεγόμενου «μαξιλαριού». Δίνοντας έτσι το περιθώριο ευελιξίας στο οικονομικό επιτελείο να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την οικονομία, να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα. Συγκριτικά πάντα και στο στενό πλαίσιο λόγω του Covid-19 και της μεγάλης ύφεσης.

Ωστόσο, οι πέντε «έξοδοι» του 2020 αποτελούν το καλύτερο «διαβατήριο» για ανάλογες κινήσεις το 2021, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με το υφιστάμενο περιοριστικό πλαίσιο και με τα συγκεκριμένα όρια αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να «βγει» το επόμενο έτος με 5-6 εκδόσεις, αντλώντας έως και 14 δισ. ευρώ. Από την πλευρά των εταιρειών, ο ΟΠΑΠ άντλησε 200 εκατ. ευρώ, ολοκληρώνοντας έναν επιτυχή κύκλο για φέτος.

Για την αγορά, την επιχειρηματικότητα, τον κόσμο των επενδύσεων, τα «ομόλογα», εν προκειμένω τα εταιρικά, αποτελούν μια χαμηλού ρίσκου διέξοδο, στην εποχή των μηδενικών τραπεζικών επιτοκίων, αποφέροντας μια μέση απόδοση 3,86% (ετησιοποιημένη και στη λήξη).

Για τις επιχειρήσεις η συγκεκριμένη αγορά ομολόγων (εξωτερικού-εσωτερικού) αποδεικνύεται βασική πηγή χρηματοδότησης, τροφοδοτώντας με 11 δισ. (διεθνή ομόλογα) και 2,25 δισ. (ελληνική αγορά) συνολικά (την πενταετία), δηλαδή ένα 7%-8% του ΑΕΠ.

Το ζητούμενο, πλέον, για την εσωτερική αγορά εταιρικών ομολόγων είναι η «εμβάθυνση» των λεγόμενων green bonds και project specific bonds, προκειμένου να βελτιωθούν το μέγεθος, η ρευστότητα, η επενδυτική διαβάθμιση, με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία.

Η φειδωλή τραπεζική χρηματοδότηση τείνει (τη διετία 2019-20) να συμπληρωθεί ή και να υπερκαλυφθεί από την άντληση κεφαλαίων μέσω της αγοράς ομολόγων. Η σταδιακή εμβάθυνση της «εσωτερικής αγοράς» θα μπορούσε να ενισχυθεί (και να εμπλουτιστεί) θεαματικά με τη θέσπιση/λειτουργία των λεγόμενων project specific bonds, δηλαδή ειδικού τύπου ομολογιακές εκδόσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ένα μέρος μεγάλων έργων υποδομής, ενεργειακών projects, προγραμμάτων σε τομείς απορριμμάτων, καθαρής ενέργειας και συναφείς κατασκευές.

Η διεθνής πρακτική θέλει αυτά τα προγράμματα να υλοποιούνται με τη μορφή ΣΔΙΤ, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων funds ή ακόμη και συνδυαστικά.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός προωθείται από ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, που πρωτοστατούν στις «μεγάλες κατασκευές», εμφανίζουν δε υψηλό πολλαπλασιαστή απόδοσης, με σημαντική προστιθέμενη αξία για την εγχώρια οικονομία και παραγωγή.

Σχεδιασμός που, εκτός δραματικών ανατροπών, θα αποτελέσει μέρος του ευρύτερου επενδυτικού σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου για τα έτη 2021-22. Τα οφέλη, εάν και εφ’ όσον λειτουργήσει η συγκεκριμένη αγορά, είναι προφανή, από την απασχόληση μέχρι τη ζήτηση και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Τα μεγέθη της πενταετίας είναι αρκούντως ικανοποιητικά –παρά το μακρύ διάστημα «παγώματος» της αγοράς εταιρικών ομολόγων–, καθώς μέσω 11 εκδόσεων αντλήθηκαν περισσότερα από 2 δισ., τα τελευταία δε δύο χρόνια με πολύ χαμηλά επιτόκια/κόστος εξυπηρέτησης.

Μάλιστα, τη φετινή ιδιαίτερη χρονιά, η αγορά κινήθηκε πολύ δραστήρια, με ενδεικτικό το γεγονός πως με την άρση του lockdown και μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδόσεις μέσω των οποίων αντλήθηκαν 1,07 δισ. ευρώ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος ΤΙΤΑΝ πήραν από τις αγορές 500 και 250 εκατ., με επιτόκιο 2,75% αμφότεροι, η δε Lamda Development κεφάλαια 320 εκατ. με 3,4%. Η σταδιακή εμβάθυνση της «εσωτερικής αγοράς» έχει αρχίσει να προσελκύει το ενδιαφέρον και των ξένων, με χαρακτηριστική την περίπτωση της EBRD, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Έρευνας και Ανασυγκρότησης ολοκλήρωσε έναν πρώτο κύκλο επενδύσεων σε «ελληνικά εταιρικά ομόλογα» και συμμετέχει στον δεύτερο με 200 εκατ. ευρώ.

Το σημαντικό για τους ομίλους είναι πως με φθηνότερο κόστος χρήματος αποπληρώνουν (στη λήξη του ή και πρόωρα) ακριβότερο μέρος δανεισμού τους.

Στην περίπτωση της Lamda Development, 81 εκατ. διατίθενται για την αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου, που λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου 2020.

Ο ΤΙΤΑΝ CI διαθέτει 109,34 εκατ. για την εξαγορά ομολογιών από προγενέστερη έκδοση, με λήξη τον Ιούνιο του 2021.

Είναι προφανές το χρηματοοικονομικό όφελος για μια επιχείρηση, ενισχύοντάς την έτσι κεφαλαιακά, με το αποτέλεσμα να αποτυπώνεται από τα επενδυτικά προγράμματα μέχρι τις εξωστρεφείς δράσεις της. Κατά κανόνα, κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα είναι η συντήρηση ή και η αύξηση των θέσεων εργασίας.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 27/10/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ