Ανάσα για τη στερλίνα και σχετική αποκλιμάκωση στις πιέσεις των βρετανικών ομολόγων, έφερε η καρατόμηση του υπουργού Οικονομικών της Λιζ Τρας, η διαφαινόμενη στροφή πολιτικής από το πλάνο ανεξέλεγκτου δανεισμού και δαπανών και οι δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ.

Ανάσα και για το ελληνικό 10ετές στο μεταξύ του οποίου η απόδοση κυμαίνεται στα 4,9% μακριά από τα υψηλά 30 ημερών, όπου πάνω από 5% βρέθηκε δύο φορές πρόσφατα, την τελευταία φορά πριν μία εβδομάδα.

Η αρχή της εβδομάδας βρήκε τη στερλίνα να κερδίζει έδαφος επιστρέφοντας στα υψηλά εβδομάδας σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τα 1,13 δολάρια, από τα οποία υπολείπεται ακόμα.

Ταυτόχρονα το δεκαετές  ομόλογο (gilt) σταθεροποιείται και η απόδοσή του μένει περίπου στο 4% κάτω από το οποίο επιχειρεί να περάσει εκ νέου.

Αλλαγές στο οικονομικό πλάνο

Η κυβέρνηση Τρας με επείγουσα κυβίστηση, μάζεψε τις υπερβολές και ετοιμάζει νέο οικονομικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός, ενώ οι εσωτερικοί αντίπαλοι της νέας πρωθυπουργού απειλούν να την «αποκεφαλίσουν» στο παρασκήνιο, σύμφωνα με τον βρετανικό τύπο.

Οι αλλαγές προβλέπουν αύξηση εταιρικού φόρου και πολύ μικρότερες ελαφρύνσεις. Σε δηλώσεις του ο Χαντ το Σαββατοκύριακο, είπε ότι η προτεραιότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας είναι σωστή, αλλά «πήγαμε πολύ μακριά, πολύ γρήγορα». Μιλώντας στο BBC ανέφερε ότι «όλα είναι στο τραπέζι», ακόμα και η εγακτάλειψη των περισσότερων μέτρων που έχει σχεδιάσει η πρωθυπουργός.

Την Παρασκευή, η Τρας ανακοίνωσε μερική ανατροπή του λεγόμενου μίνι προϋπολογισμού της. Ο εταιρικός φόρος θα αυξηθεί τώρα από 19% σε 25% όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί από την κυβέρνηση του προκατόχου της Μπόρις Τζόνσον.

ΝΑΚ