Η Cenergy Holdings είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία -θύμα της νέας δασμολογικής πολιτικής του Προέδρου Τράμπ.

Επαφές και εργώδεις προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση του ομίλου Viohalco, στις ΗΠΑ προκειμένου να μην επιβληθούν τελικά πρόστιμα στις εταιρείες του που εξάγουν στην αμερικανική αγορά.

Πρώτη νίκη του Ομίλου Στασινόπουλου,  μαθαίνω, είναι ότι οι πωλήσεις της Cenergy θα χαρακτηρισθούν πως συνιστούν “ένδειξη απειλής” για την αγορά των ΗΠΑ και ότι δεν είναι “ήδη απειλή“.

Απ΄ ότι μου εξηγούσαν από τον Όμιλο, με αυτή την λεπτομέρεια αποφεύγεται η οποιαδήποτε επιβολή δασμού, επιβάρυνσης για φέτος, καθώς εταιρείες που χαρακτηρίζονται ότι αποτελούν “ήδη απειλή” θα υποστούν τις συνέπειες των μέτρων Τραμπ, από φέτος το καλοκαίρι.

Στην περίπτωση της “ένδειξης απειλής” ακολουθεί μία χρονοβόρα διαδικασία, κατά την οποία διενεργούνται ενδελεχείς έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ και στην περίπτωση που τελικά βεβαιωθεί η απειλή μόνον τότε η εταιρεία θα επιβαρυνθεί με κυρώσεις.

Ωστόσο στο διάστημα αυτό, μπορεί η εταιρεία να τεκμηριώσει πως οι εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ δεν συνιστούν απειλή και να εξαιρεθούν.

Υπάρχει ακόμη μία λεπτομέρεια, στην αξιοποίηση της οποίας εργάζεται μεθοδικά το team Στασινόπουλου, ούτως ώστε να μην συμπεριληφθεί στα μέτρα Τραμπ.

Τα προϊόντα της, που παράγονται στην Ελλάδα δεν έχουν αντιστοίχιση με επιχείρηση ή μονάδα παραγωγής στις ΗΠΑ, δηλαδή έχουν το χαρακτηριστικό της μοναδικότητας. Επιπλέον είναι προϊόντα, τα οποία παραγγέλνουν Αμερικανοί από εταιρεία χώρας που τα παράγει στην έδρα της (στην Ελλάδα). Επιπρόσθετα, εάν οι ίδιοι οι Αμερικανοί ζητήσουν από την αρμόδια αρχή των ΗΠΑ τα συγκεκριμένα προϊόντα, εξηγώντας πως στην περίπτωση που δεν εισαχθούν θα ζημιωθούν οι ίδιοι τότε μπορεί να προβλεφθεί εξαίρεση.

Τέλος ακόμη ένα επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι, πως δεν μπορεί να τιμωρείται μία εταιρεία χώρας, του μεγέθους της Ελλάδος, όταν οι πρακτικές Τραμπ στοχεύουν κατ΄ αρχήν την Κίνα, κατά της οποίας εξαγγέλθηκαν ήδη από χτες δασμοί ως 60 δισ $.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here