Η Βουλγαρία θα αποκτήσει το 20% ενός τερματικού σταθμού LNG στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να αποκοπεί από την σχεδόν πλήρη εξάρτησή της για το αέριο, από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός Boyko Borissov δήλωσε πως το ποσοστό της Βουλγαρίας στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου θα είναι το ίδιο με αυτό της ελληνικής κρατικής ΔΕΠΑ.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η κρατική βουλγαρική Bulgartransgaz θα αγοράσει το 20% της Gastrade*, που αποτελεί μέρος του ομίλου Κοπελούζου, και η οποία αναπτύσσει μια εγκατάσταση LNG ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Ο τερματικός σταθμός θα έχει εκτιμώμενη ετήσια παραγωγική ικανότητα ύψους 6,1 δισ. κυβικών μέτρων, και στόχο θα έχει να προμηθεύει με αέριο τη ΝΑ Ευρώπη μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, Interconnector.

———-

*Η GASTRADE Α.Ε. είναι μία εταιρεία κοινής ωφέλειας που έχει σαν σκοπό της την ανάπτυξη, λειτουργία, εκμετάλλευση και διαχείριση συστημάτων φυσικού αερίου με τρόπο ασφαλή, επαρκή, αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό.

Μελετά, σχεδιάζει, κατασκευάζει, λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τις αναγκαίες υποδομές για την παραλαβή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου καθώς και για την αποθήκευση, υγροποίηση ή αεριοποίησή του.

Η GASTRADE Α.Ε. αποτελεί την πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα στην οποία χορηγήθηκε Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις 19-8-2011 (ΑΔΑ: 4ΑΜΦ0-2ΣΠ) με τη σύμφωνη γνώμη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (απόφαση 29/2011 της 25-7-2011).

Η GASTRADE A.E. έχει συσταθεί και λειτουργεί στο πλαίσιο του ν. 4001/2011.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here