Με τη συμμετοχή startups, ερευνητών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα από την παραγωγή και την μεταποίηση έως την εκπαίδευση και ομάδες με γνώμονα τη βιωσιμότητα, πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά το Next Stage Sustainability Bootcamp από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και την Ideas Forward σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom.  

Δέκα ομάδες έλαβαν εκπαίδευση, εξειδικευμένη καθοδήγηση και είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με επιχειρηματίες, φορείς και στελέχη οργανισμών που στηρίζουν έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη και αναζητούν συνεργασίες. Την τελευταία ημέρα του προγράμματος οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τις ιδέες τους στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από θεσμικούς επενδυτές και φορείς του αγροδιατροφικού κλάδου.

Το 1o βραβείο απονεμήθηκε στην CDXi Solutions, εταιρία τεχνοβλαστό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, η οποία παρέχει state-of-the-art λύσεις τεχνητής νοημοσύνης σε προβλήματα ποιότητας και ποσότητας νερού, βοηθώντας και τον αγροδιατροφικό τομέα στην πορεία για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το 2o βραβείο απέσπασαν οι Corphes, μια εταιρεία τροφίμων που καινοτομεί σε όλο το φάσμα της λειτουργίας της, παράγοντας αποκλειστικά βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας με βάση τα βότανα, σε ελεγχόμενες μικρές ποσότητες και σε συγκεκριμένες περιοχές όπως σε υψόμετρο από 800 ως 1.500 μέτρα στα Καμβούνια Όρη των Γρεβενών.

Τo 3o βραβείο δόθηκε στην ZARZAVAT private customized farming, μια αγροδιατροφική εταιρεία καλλιέργειας premium baby και πολύχρωμων λαχανικών σε tailor made μεγέθη, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε εστιατόρια fine dining και ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, bars και delicatessen.

Οι κριτές έκαναν ειδική αναφορά στην ομάδα Think Beeg, η οποία με βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για τα παιδιά, στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου των μελισσών και των προϊόντων της. Τα παιδιά μπορούν να δουν από κοντά την κοινωνία των μελισσών μέσω της κυψέλης παρατήρησης.

Οι ομάδες που διακρίθηκαν κέρδισαν συνολικά βραβεία 5.000 ευρώ σε υπηρεσίες. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας διαθέτει για 12 μήνες το co-working space στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη διεύθυνση της ως έδρα της επιχείρησης, ενώ η Ideas Forward προσφέρει συμβουλευτική επιχειρηματικού μοντέλου και επενδυτικής ετοιμότητας.

Οι 10 ομάδες που έλαβαν μέρος στο Next Stage Sustainability Bootcamp ήταν:

  1. Topinambur
  2. SmooCream
  3. DEMETER
  4. CDXi Solutions
  5. Corphes
  6. Think Beeg
  7. SAVE THE WATER – SAVE OUR FUTURE
  8. ZARZAVAT private customized farming
  9. Social Food
  10. Mesonisi inglorious products

«Βοηθήσαμε 10 επιχειρηματικές ομάδες να ωριμάσουν την ιδέα  τους, να την παρουσιάσουν σε φορείς της πόλης και εν δυνάμει επενδυτές με σκοπό να συγκεντρώσουν επαφές και στήριξη για την ολοκλήρωση του εγχειρήματός τους» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΑΖΚ,  Κώστας Τραμαντζάς με την ολοκλήρωση του Next Stage Sustainability Bootcamp.

Η Ελένη Σιαπικούδη, βοηθός προγράμματος στο Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία Ελλάδας και Κύπρου σημείωσε ότι «έχουμε την χαρά για 3η συνεχόμενη χρονιά να στηρίζουμε το Next Stage Sustainability Bootcamp, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για νέες startups που επιθυμούν να αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία, και τους ανθρώπους για να πάνε στο επόμενο στάδιο την επιχειρηματική τους ιδέα. Βασικός μας στόχος είναι να προωθήσουμε την καινοτομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα».

Στους στόχους του προγράμματος αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουρτέσης, συνιδρυτής της εταιρείας Ideas Forward σημειώνοντας ότι “στο Next Stage Sustainability Bootcamp θέλουμε να στηρίζουμε τους επιχειρηματίες που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι ομάδες που συμμετείχαν δοκιμάζουν κάτι καινούργιο, κάτι δύσκολο και πρωτοποριακό. Το εγχείρημα τους θα μας πάει όλους μπροστά, σε ένα βιώσιμο μέλλον σύμφωνα με τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη”.

Το Next Stage είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνεται από την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (https://www.thessinnozone.gr) σε συνεργασία με το Friedrich Naumann Foundation for Freedom Greece and Cyprus (https://www.freiheit.org/greece) και υλοποιείται από την Ideas Forward (https://ideasforward.com). Στόχος του προγράμματος είναι η ενσωμάτωση ενός ή περισσότερων εκ των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία προκειμένου να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για συνέργειες και συνεργασίες, που θα οδηγήσουν σε ένα πιο συμπεριληπτικό, καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον.