Το πρωτοποριακό project «κάΦσιμο», που φέρει την υπογραφή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «ΙnCommOn – Innovative Communities Onwards», επιχειρεί κάτι μοναδικό.
Ο καφές είναι γεγονός ότι μας εφοδιάζει καθημερινά με ενέργεια, δίνοντάς μας ώθηση να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Πέραν αυτού ωστόσο μπορεί να έχει πολλές ακόμη χρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρωτοβουλία μιας ομάδας από την Θεσσαλονίκη που επιχειρεί να μετατρέψει τον καφέ σε “καύσιμο” για την παραγωγή θερμικής ενέργειας. Ο λόγος για την ΙnCommOn – Innovative Communities Onwards μια αστική Μη Κερδοσκοπική Εαταιρίας που συλλέγει και ανακυκλώνει υπολείμματα καφέ από περίπου 70 καφετέριες σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς. Η διαδικασία που ακολουθείται περιλαμβάνει την μεταφορά των υπολειμμάτων, σε χώρο δίπλα στις εγκαταστάσεις της συνεργαζόμενης κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Staramaki» στο Κιλκίς, όπου ξηραίνεται με στόχο τη δημιουργία βιοκαυσίμου.
«Πιλοτικά ξεκινήσαμε πέρσι την προσπάθεια στο Κιλκίς, όπου έχουμε καταφέρει να συλλέγουμε τα υπολείμματα καφέ απ’ όλες σχεδόν τις καφετέριες, φτάνοντας τα 100 κιλά τη μέρα», εξηγεί η γενική συντονίστρια της «ΙnCommOn» Μάρα Αγγελίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι χρησιμοποιείται το στερεό υπόλειμμα από τον εσπρέσο, τον γαλλικό και τον ελληνικό καφέ. «Προς το παρόν έχουμε εντάξει στην εφοδιαστική αλυσίδα μας μόνο μικρά καφέ αλλά πρόθεσή μας είναι, σε 1,5- 2 χρόνια, να πάρουμε και μεγάλες αλυσίδες προκειμένου κανένας κόκκος καφέ να πηγαίνει στη χωματερή. Θέλουμε το «κάΦσιμο» να επαναπροσδιορίσει τις δυνατότητες του υπολείμματος καφέ ως μιας ανεκτίμητης πρώτης ύλης και να αξιοποιήσει την ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, ως απάντηση στην κατασπατάληση πόρων και την υπερπαραγωγή οργανικών αποβλήτων», λέει η κ. Αγγελίδου.
Η όλη διαδικασία γίνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, όπως εξηγεί. «Η συλλογή γίνεται με ηλεκτροκίνητο βανάκι και βάσει ενός έξυπνου αλγόριθμου που έχουμε αναπτύξει, όπου βάζουμε σε μαθηματικά μοντέλα χωρικές, ποσοτικές και χρονικές παραμέτρους προκειμένου να μας υποδείξουν τον χρόνο και τον τρόπο βέλτιστης συλλογής των υπολειμμάτων για λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Η μεταφορά γίνεται στο Κιλκίς, όπου σε θερμοκήπια, ο καφές ξηραίνεται με φυσικό τρόπο και γίνεται πέλετ ή χρησιμοποιείται σε ανάλογους λέβητες ως βιομάζα. «Μελετάμε τη χρήση του τελικού προϊόντος, δεν ξέρουμε αν θα πωλείται, θα ανταλλάσσεται με κάτι άλλο, θα διατίθεται σε βιομηχανίες ή για οικιακή χρήση. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στη βέλτιστη διαχειριστική κίνηση γιατί θέλουμε να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους», τονίζει η κ. Αγγελίδου.
Περισσότερα στο coffeemag.gr