Σωτηρίας Πάνου
Οι New York Times στρέφουν την εκστρατεία που εξαπολύθηκε κατά του Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης: τα ολυμπιακά έργα ήταν πολύ πιο επικίνδυνα για τους εργαζόμενους από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα (*).
Συνεντεύξεις με εργάτες, ηγέτες συνδικάτων και επιθεωρητές εργασίας υπογραμμίζουν την τεράστια εκμετάλλευση. Ορισμένοι μετανάστες εργάτες, συχνά χωρίς επίσημα έγγραφα, αναγκάζονται να εκτελούν επικίνδυνες εργασίες κατά τη διάρκεια πολλών ωρών εργασίας, χωρίς επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας, όπως προστατευτικά γυαλιά ή ιμάντες.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την έλλειψη ελέγχου ασφαλείας και αρκετά σοβαρά ατυχήματα, που δεν καταγράφηκαν επίσημα, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνονται στα στατιστικά στοιχεία.
Κατά τη διάρκεια εργασιών στο μετρό, απαραίτητες για την επιμελητεία των αγώνων, ο θάνατος δύο εργαζομένων δεν καταμετρήθηκε στις Ολυμπιακές εκθέσεις. Η απόκρυψη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα των επίσημων δηλώσεων, ιδίως όταν ο Μακρόν ισχυρίστηκε, πριν από λίγους μήνες, ότι η Γαλλία είχε εκπληρώσει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια.
Το άρθρο των New York Times επισημαίνει επίσης τον περιοριστικό ορισμό που χρησιμοποιεί η γαλλική κυβέρνηση για να καθορίσει τι συνιστά Ολυμπιακό χώρο. Τα θανατηφόρα ατυχήματα που συνέβησαν σε εργοτάξια που δεν αναγνωρίζονται ως αναπόσπαστο μέρος της Ολυμπιακής υποδομής έχουν ταξινομηθεί σε άλλες διοικητικές κατηγορίες, ελαχιστοποιώντας έτσι την επίδρασή τους στα επίσημα δεδομένα.
Επιπλέον, οι εργοδότες ενθάρρυναν τους εργαζομένους χωρίς έγγραφα να μην αναφέρουν τους τραυματισμούς τους ή να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, μια πρακτική που βοηθά να διατηρούνται τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τραυματισμών σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Αυτή η διαχείριση των εργατικών ατυχημάτων δείχνει ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των εργαζομένων που απασχολούνται στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς τους.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόκειται να ξεκινήσουν, ενώ εργαζόμενοι και συνδικάτα συνεχίζουν να καταγγέλλουν επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Κάποιοι, όπως ο Daouda Tounkara, ένας πρόσφατα νομιμοποιημένος εργάτης από το Μάλι, και άλλοι, έχουν ακόμη κινηθεί νομικά εναντίον κατασκευαστικών εταιρειών για συνθήκες εκμετάλλευσης και ημι-δουλείας.
Πηγή: www.geoeurope.org