Τα σόναρ και τα ακουστικά συστήματα της Thales θα εξοπλίσουν τις πέντε φρεγάτες F110 του Iσπανικού Πολεμικού Ναυτικού, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα ανθυποβρυχιακών πολεμικών επιχειρήσεων (anti-submarinewarfare – ASW) τελευταίας γενιάς.

Τα βασικά στοιχεία της ολοκληρωμένης σουίτας είναι τα σόναρ BlueMaster (UMS 4110) και CAPTAS 4 Compact, το υποβρύχιο σύστημα επικοινωνίας TUUM-6 και το ψηφιακό ακουστικό σύστημα BlueScan που ήδη χρησιμοποιείται από τα Πολεμικά Ναυτικά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ισπανοί βιομηχανικοί εταίροι θα προμηθεύσουν μέρος του εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας στο πλαίσιο ενός σημαντικού προγράμματος μεταφοράς τεχνολογίας που υλοποιεί η Thales.

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμού και Υλικών (DGAM) της Ισπανίας και το ναυπηγείο Navantia έχουν επιλέξει τις τεχνολογίες της Thales για τις πέντε νέες φρεγάτες πολλαπλών αποστολών του ισπανικού ναυτικού.

Η δυνατότητα ανθυποβρυχιακών πολεμικών επιχειρήσεων (ASW), βασισμένη σε δύο σόναρ παγκόσμιας κλάσης, το CAPTAS 4 Compact και το BlueMaster καθώς και στο ψηφιακό ακουστικό σύστημα BlueScan, θα ενσωματωθεί μέσω του συστήματος διαχείρισης πλοίων της NavantiaSCANBAF110 και θα επιτρέψει στο ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό να διεξάγει αποστολές θαλάσσιας επιτήρησης, έρευνας και προστασίας σε οποιοδήποτε πεδίο επιχειρήσεων.

Προκειμένου να προστατεύσουν τα χωρικά τους ύδατακαι την εθνική τους ασφάλεια, τα κράτη πρέπει να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή σε διάφορα περιβάλλοντα ή πεδία επιχειρήσεων. Οι ναυτικές δυνάμεις χρειάζονται αξιόπιστα, υψηλής απόδοσης συστήματα για να περιφρουρήσουν την εθνική τους κυριαρχία και να πραγματοποιήσουν ανθυποβρυχιακές αποστολές (ASW) με το βέλτιστο αποτέλεσμα. Επιλέγοντας τις τεχνολογίες της Thales, οι οποίες χρησιμοποιούνται από το Πολεμικό Ναυτικό χωρών σε όλο τον κόσμο, τα κράτη μπορούν να εξασφαλίσουν την ύψιστη δυνατή ασφάλεια.

Το Blue Scan είναι μια συνεργατική λύση ASW που επεξεργάζεται μεγάλο όγκο δεδομένων σόναρ που προέρχονται από πολλές διαφορετικές πλατφόρμες, με στόχο να παρέχει στον χειριστή πλήρη αντίληψη των ακουστικών συνθηκών σε πραγματικό χρόνο. Η λύση αξιοποιεί μεθόδους ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (Big Data analytics)  και τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να ενισχύσει τις ναυτικές δυνάμεις με ένα σημαντικό πλεονέκτημα τακτικής.

Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η βασική τεχνολογία υποβρύχιας ακουστικής – και συγκεκριμένα ό,τι αφορά στην προμήθεια του ψηφιακού υποβρύχιου συστήματος επικοινωνίας TUUM-6 και των ηχητικών συστοιχιών – θα υλοποιηθεί, μέσω μεταφοράς τεχνογνωσίας από τηνIσπανική βιομηχανία.

«Μετά από δύο χρόνια συνομιλιών με το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό και την Navantia σχετικά με τη σύμβαση για τον εξοπλισμό των πέντε φρεγατών F110, χαιρετίζουμε την απόφαση της Ισπανίας να ενισχύσει την ανθυποβρυχιακή της ικανότητα, όπως κάνουν και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία) καθώς και η Αυστραλία. Για να βοηθήσει τις ναυτικές δυνάμεις να πραγματοποιήσουν τις υποβρύχιες αποστολές τους στο σημερινό περιβάλλον, η Thales έχει επενδύσει εδώ και πολλά χρόνια στην ανάπτυξη σχετικών ψηφιακών τεχνολογιών επεξεργασίας δεδομένων και ανάλυσης σε αγορές όπως η Αυστραλία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Λόγω του εξαιρετικά σύνθετου υποβρύχιου περιβάλλοντος και του επιπέδου πολυπλοκότητας του αντιπάλου, οι τεχνικές ψηφιοποίησης και σύντηξης δεδομένων είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις υποθαλάσσιες απειλές του σήμερα. Είμαστε πολύ ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τους Ισπανούς εταίρους μας και ιδιαίτερα με την Navantia σε ένα πρόγραμμα στο οποίο η τοπική βιομηχανία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή, ενσωμάτωση και συντήρηση των συστημάτων μαζί με το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο Alexis Morel, Αντιπρόεδρος Υποβρυχίων Συστημάτων της Thales.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here