Όλοι σχεδιάζουν εκλογές, με τους δικούς μας μισθούς – συντάξεις

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Φορώντας την αγαπημένη του πλέον κατακόκκινη γραβάτα ο κ. Αλέξης Τσίπρας και τρεκλίζοντας (λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας) ο κ. Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ θα σκαρφαλώσουν στις 20 Αυγούστου, στην Πνύκα της Ακρόπολης για να σημάνουν από κοινού το «τέλος της εποχής των Μνημονίων» για την Ελλάδα.

Στις Βρυξέλλες όμως, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα θα είναι πρώτη -και μοναδική- χώρα της Ευρωζώνης που τίθεται σε καθεστώς αυστηρής Ενισχυμένης Επιτροπείας για τα επόμενα 2 + 2 χρόνια.

  • Η Κυβέρνηση προετοιμάζει το προεκλογικό της αφήγημα, με υποσχέσεις και επιδόματα της μεταμνημονιακής εποχής τα οποία ωστόσο «δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει» λόγω των εκλογών.
  • Οι Ευρωπαίοι ηγέτες -έχοντας τακτοποιήσει προσωρινά το «ελληνικό πρόβλημα»- προετοιμάζονται κι αυτοί για τον δικό τους σκληρό προεκλογικό αγώνα, γιατί αυτές οι Ευρωεκλογές, στα τέλη Μαΐου 2019, θα είναι οι δυσκολότερες και οι κρισιμότερες για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, δημοσιογράφοι, αναλυτές και πολιτικοί σχολιάζουν με δέος τον δημοσιονομικό «ζουρλομανδύα» των πρωτοφανών πλεονασμάτων για 42 χρόνια που φόρεσε στην Ελλάδα η Κυβέρνηση.

Μόνο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ακούγονται φωνές και απόψεις κυβερνητικών στελεχών που υπόσχονται αύξηση μισθών και συντάξεων (ενώ έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι συντάξεις μέχρι το 2022 ακόμη κι αν ανεβεί ο πληθωρισμός) και νέα εργασιακά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι η ανεργία θα παραμείνει στο 20%

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υιοθέτησαν και ψήφισαν την Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα:

Στο άρθρο 11 η Απόφαση αναφέρει

·         «σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η Ελλάδα χρειάζεται να συνεχίσει να υιοθετεί μέτρα για να αντιμετωπίζει τα αίτια ή τα πιθανά αίτια δυσκολιών και να εφαρμόζει διαρθρωτικές αλλαγές…».

Στο αμέσως επόμενο άρθρο (12) η Απόφαση, υιοθέτησε το Eurogroup επισημαίνει ότι

·         «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις κλειδιά που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (σ.σ.: δηλαδή του Μνημονίου ΙΙΙ) για και να διασφαλίσει ότι οι στόχοι των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας προστατεύονται».

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες ως προς το ποιες είναι οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που δεν μπορεί να ανατρέψει η κυβέρνηση, υπάρχει το επόμενο άρθρο 13:

·         «Η Ελλάδα δεσμεύτηκε επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής και των δημοσιονομικών-διαρθρωτικών πολιτικών (fiscal-structural policies), της κοινωνικής πρόνοιας, της οικονομικής σταθερότητας, των εργασιακών, των αγορών προϊόντων των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης. Αυτές οι συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες έχουν οριστεί στο παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup της 22ας Ιουνίου του 2018, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πιθανών πηγών οικονομικών δυσχερειών»

Η Ενισχυμένη Εποπτεία συνδέεται άμεσα με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Μετά από κάθε έλεγχο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδίδει τριμηνιαίες εκθέσεις αξιολόγησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Eurogroup. Εφόσον οι εκθέσεις αυτές είναι θετικές θα ενεργοποιούνται τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Eάν οι Εκθέσεις δεν είναι θετικές, τότε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα «παγώνουν» έως ότου η Ελλάδα πράξει τα όσα ζητούν ή προτείνουν οι θεσμοί.

Οι 6 άξονες μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ανά τρίμηνο είναι οι εξής:

  1. Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
  2. Κοινωνική πρόνοια
  3. Χρηματοπιστωτική σταθερότητα
  4. Αγορές εργασίας και προϊόντων
  5. Ιδιωτικοποιήσεις και Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας
  6. Δημόσια διοίκηση

Μια θετική Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας θα καθιστά δυνατή την επιστροφή στην Ελλάδα του δημοσιονομικού ισοδύναμου των εσόδων των εθνικών κεντρικών τραπεζών από την κατοχή ελληνικών ομολόγων (τα λεγόμενα «κέρδη SMP/ANFA») συνολικού ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη αυτά θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση (περίπου 600 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο), κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση θετικών Εκθέσεων Ενισχυμένης Εποπτείας…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ