Όλο και πιο πίσω φαίνεται ότι πηγαίνει η εκκίνηση της τουριστικής σεζόν για το φετινό καλοκαίρι, με την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρώπη να προβληματίζει άπαντες, τουριστικούς φορείς και κυβερνητικό επιτελείο.
Χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδωσε τον τόνο για τη φετινή σεζόν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην Κύπρο επισημαίνοντας ότι πράγματι
- «μπορεί να χαθεί ένα διάστημα μέχρι να ανοίξουμε τη σεζόν, το κρίσιμο τώρα είναι το πώς θα ανοίξουμε και όχι το πότε».
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι
- «θα καταφέρουμε να ανοίξουμε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα και υπάρχουν οι δείκτες που φανερώνουν πως υπάρχει και θα υπάρχει ζήτηση, ιδιαίτερα από τις μακρινές αγορές, για μετά τον Σεπτέμβριο. Όμως, ακόμα το τοπίο παραμένει θολό λόγω του φόβου που υπάρχει για τις μεταλλάξεις του ιού κ.τ.λ.»
Σε σχέση με τους εμβολιασμούς και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ε.Ε. το σκεπτικό είναι να:
- «Να μπορέσουμε να διευκολύνουμε τα ταξίδια και να διασώσουμε το φετινό καλοκαίρι.
- Οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί, κατά τεκμήριο δε νοσηλεύονται.
- Συνεπώς, υπάρχει μειωμένη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να τους παρέχουμε διευκόλυνση, μειώνοντας μερικές από τις διατυπώσεις και κάποια από αυτά που πρέπει να κάνουν για να ταξιδέψουν, όπως το τεστ ή η καραντίνα. Να διευκρινίσω, όμως, πως δεν αποτελεί διαβατήριο, δεν αποτελεί κάτι χωρίς το οποίο δεν μπορείς να ταξιδέψεις.
- Διότι πιστεύουμε στην ελεύθερη μετακίνηση, δηλαδή, ότι πρέπει όλοι, ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, να μπορούν να ταξιδέψουν έστω με κάποιους περισσότερους περιορισμούς και υποχρεώσεις.
- Αν καταφέραμε να σώσουμε ένα κομμάτι πέρσι, χωρίς τα εμβόλια και τα γρήγορα τεστ, τώρα, που έχουμε αυτά τα νέα εργαλεία στα χέρια μας, νομίζω ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, μπορεί να συντονίσει καλύτερα τα πράγματα. Μπορεί να δημιουργήσει τη μεγάλη, κρίσιμη μάζα.
- «Άλλωστε, είμαστε 27 χώρες και εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού. Συνεπώς, μπορεί να βοηθήσει. Όμως, ακόμα και χωρίς αυτού του είδους το συντονισμό, η κάθε χώρα, στο στίβο του τουριστικού ανταγωνισμού, θα κάνει το καλύτερο δυνατό. Εμείς, σε κάθε περίπτωση, θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση και με τρίτες χώρες.
- Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά, πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα. Και εγώ, από τη μεριά μου, θα πιέσω προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν μπορεί, όμως, η κάθε χώρα να περιμένει τις υπόλοιπες. Και η Κύπρος και η Ελλάδα έχουμε χειριστεί υγειονομικά αυτήν την κρίση καλύτερα από άλλες χώρες. Με αυτό το πιστοποιητικό, φέτος, πρέπει να κάνουμε την επιπλέον προσπάθεια».